Wat kan ik zelf doen?

Gepubliceerd op 13 mei 2019

We moeten ons in rap tempo aanpassen aan hitte, droogte en hoosbuien. Dit kan door onze omgeving regenbestendig te maken, te zorgen voor verkoeling, en meer natuur aan te brengen. Ook u kunt daaraan bijdragen. Hier zijn tien tips om uw huis en tuin klimaatbestendig te maken.

 1. Tegels eruit, planten erin


  Maak van uw tuin een koele, groene oase.  Door uw tuin te vergroenen, zorgt u voor verkoeling in uw huis en tuin en helpt u mee aan betere regenwateropvang.
 2. Vergroen uw balkon

  Heeft u geen tuin? Een balkon kunt u ook vergroenen. Zorg voor klimplanten en een muur vol kruiden om uw huis te verkoelen en bijen aan te trekken.
 3. Breng waterdoorlaatbare verharding aan

  Wilt u wel een pad of een terras in uw tuin? Dan kunt u kiezen voor een waterdoorlaatbare verharding. Dat kan bijvoorbeeld met grind, houtsnippers, of tegels met groen ertussen.
 4. Plant een boom of een klimplant

  Een boom geeft schaduw, houdt water vast en filtert ook de lucht. Een pergola met begroeiing zoals een druif geeft ook veel verkoeling in de tuin.
 5. Vang regenwater op

  U kunt regenwater opslaan in een regenton zodat u in droge perioden de tuin met regenwater kunt besproeien. Zo bespaart u drinkwater en belast u het riool niet.
 6. Laat regenwater infiltreren

  Met een wadi of een grindkoffer in de tuin vangt u grote hoeveelheden water op die u langzaam in de grond laat infiltreren.
 7. Maak uw dak groen

  Door uw dak te beplanten met bijvoorbeeld vetplanten, kunt u uw huis (of schuur) klimaatbestendig maken. Een groen dak absorbeert warmte, neemt regenwater op en trekt bestuivers aan.
 8. Leg een groene gevel aan

  Uw gevel vergroenen is eigenlijk heel makkelijk. Klimplanten als klimop, wilde wingerd en druif maken uw huis koeler en groener.
 9. Zorg voor een groene erfafscheiding

  Een heg zorgt voor verkoeling, meer dieren in de tuin en een mooie aanblik.
 10. Breng zonwering aan

  Zonwering aanbrengen of uw huis wit schilderen kan natuurlijk ook, als aanvulling op alle groene maatregelen.

Meer weten?

Weet van Water-logo-voor web

Meer weten? Kijk op www.weetvanwater.nl