Zoeken

Informatieavond windmolenplannen Zutphen 23 mei 2018

Gepubliceerd op 16 mei 2018

Hoe staat het met de plannen van de drie windmolens langs het Twentekanaal bij De Mars en hoe worden bewoners hierbij betrokken? Op woensdagavond 23 mei 2018 houden IJsselwind en Waterschap Rijn en IJssel een informatieavond voor omwonenden en geïnteresseerden over de stand van zaken en de verdere uitwerking van de plannen. De informatieavond wordt georganiseerd in “De Broodfabriek”, Noorderhavenstraat 47 te Zutphen en start om 20.00 uur.

Afgelopen najaar sprak de gemeenteraad van Zutphen zich uit voor de plannen van drie windmolens lang het Twentekanaal nabij De Mars. De vier energiecoöperaties uit Zutphen, Lochem, Brummen en Voorst – verenigd in IJsselwind – en het Waterschap Rijn en IJssel zijn de initiatiefnemers voor deze windmolens.

Tijdens deze avond kan men informatie krijgen over waar de molens komen, hoe hoog ze worden en wat de consequenties zijn voor mens, dier en landschap. Daarnaast kunnen bewoners ook informatie krijgen over hoe ze kunnen meedoen en hoe ze kunnen profiteren door mee te investeren. IJsselwind en het waterschap hebben voor ogen dat een deel van de winst ten goede komt aan de omgeving via een gebiedsfonds. Hoe dit gebiedsfonds er precies uitziet, vullen zij graag in samen met de bewoners en organisaties in het gebied zelf. Rob Rietveld van de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines heeft hier veel ervaring mee. Hij is landelijk bij diverse windprojecten en gebiedsfondsen betrokken. Daarbij komt hij op voor de belangen van de omwonenden. Rob Rietveld vertelt tijdens de informatieavond hoe dit in zijn werk gaat. Omwonenden die geïnteresseerd zijn om hierover mee te praten voor het plan IJsselwind zijn uitgenodigd om zich aan te melden.

Programma

19.30 uur: Inloop

20.00 uur: Centrale start met korte uitleg stand van zaken en planning

20.45 uur: “markt” waarbij u bij verschillende tafels meer informatie kunt krijgen, uw vragen kunt stellen en het gesprek kunt aangaan met de initiatiefnemers.

Energieneutraal

Het waterschap heeft zich tot doel gesteld om in 2025 energieneutraal te zijn. Hiervoor wordt een groot aantal projecten uitgevoerd: energiebesparing, energiewinning uit de afvalwater en stromend water en zonnepanelen. Om het doel te halen is ook windenergie noodzakelijk. De energiecoöperaties in IJsselwind willen bijdrage aan een energieneutrale regio Stedendriehoek. Zij voeren naast dit windproject, diverse lokale en regionale projecten uit. Van zonnepanelen voor scholen en huurders tot elektrische deelauto’s. Van collectieve zonnedaken en -velden tot energiebesparingsprojecten en energiewinning uit de Berkel. De coöperaties hebben de overtuiging dat bewoners en bedrijven zelf eigenaar kunnen worden van een lokale duurzame energievoorziening en dat de opbrengsten ten goede komen aan het gebied. Ook het waterschap wil een deel van de winst delen met de omgeving.