Veelgestelde vragen en antwoorden locatie Zutphen
Een van de beoogde windturbines staat langs de Eefdese beek. Deze turbine staat aan de rand van een natuurcompensatiegebied. Dit natuurcompensatiegebied voor onder andere de das, is gerealiseerd in het kader van de aanleg van de rondweg.
Nader veldonderzoek heeft aangetoond dat de turbine en bijbehorende infrastructuur (halfverharde bouwweg en kraanopstelplaats) geen bezwaarlijk effect heeft op de voorkomende dassen of op hun burchten en voedselgebieden. Ook wordt voldaan aan alle kwalitatieve ecologische eisen die gelden voor het natuurcompensatiegebied.
Met de aanleg van de bouwweg en de kraanopstelplaats neemt het oppervlak waarin de das naar voedsel zoek met ongeveer 2.400 m2 af. IJsselwind heeft voorgesteld dit verlies te compenseren door vergroten van het natuurcompensatiegebied met een zone langs de beek. Daarmee wordt de situatie voor de das versterkt. Deze uitbreiding van het compensatiegebied met circa 5.400 m2 wordt in het bestemmingsplan vastgelegd.
De omgevingsadviesraad (OAR) is voor het waterschap en IJsselwind van groot belang om met vertegenwoordigers van belanghebbenden in gesprek te gaan en afspraken te maken. Bijvoorbeeld over het beperken van overlast, landschappelijke versterking en financiële participatie.
De afspraken die de omgevingsadviesraad met de initiatiefnemers maakt zijn niet vrijblijvend. In een omgevingsovereenkomst worden de afspraken vastgelegd. De overeenkomst wordt uiteindelijk goedgekeurd door de besturen van het waterschap en IJsselwind.
De Omgevingsadviesraad bestaat uit het Bewonersplatform Eefde-West, stichting Eefde Tegenwind, Dorpsraad Eefde, de wijkteams Noordveen en Noorderhaven, de gemeenten Zutphen en Lochem en de initiatiefnemers: waterschap en IJsselwind.
De windturbines zullen tussen de 170 tot 185 meter (tip)hoogte worden.
In 2016 gingen we uit van een hoogte van 170 meter voor deze locatie. Inmiddels gaan we uit van een bandbreedte van 170 tot 185 meter. Dit omdat de markt voortdurend verandert en we zo de keuze voor de windturbinefabrikant openhouden.
Bandbreedtes
Tiphoogte: 170 – 185 meter
Rotordiameter: 100 – 120 meter
Ashoogte: 120 – 135 meter
Het inkopen van energie van windmolens op zee is uiteraard ook een manier om te verduurzamen. We houden deze ontwikkelingen scherp in de gaten. Ons waterschap wil echter de verantwoordelijkheid nemen voor het eigen energieverbruik en daarom energie lokaal opwekken. Nederland, Europa en de wereld staan namelijk voor een grote klimaatopgave. In Nederland hebben overheden, bedrijven en organisaties samen ambitieuze duurzame energiedoelen afgesproken. Met het plaatsen van windmolens buiten deze regio (bijv. op zee), of het inkopen van andermans energie, komen we er niet. Dit zien wij niet als duurzame oplossing.
IJsselwind wil twee windturbines ontwikkelen op grondgebied van de gemeente Zutphen aan de noordzijde van het Twentekanaal. De beoogde locatie van de windturbine van het waterschap valt in het zoekgebied van IJsselwind, aan de zuidzijde van het Twentekanaal, nabij het industrieterrein. In het gebied gaat het dus om totaal 3 windturbines, waarvan één op initiatief van het waterschap. Mede op verzoek van de gemeente Zutphen is het gevoerde proces zoveel mogelijk afgestemd op het proces van IJsselwind.
Een meerderheid van de gemeenteraad van Zutphen heeft definitief ingestemd met de bouw van 3 windturbines. Het college van B&W heeft een omgevingsvergunning verleend voor de bouw van de turbines. Daarmee is een belangrijke stap gezet in ons streven om in 2025 alle energie die we verbruiken zelf duurzaam op te wekken en mee te helpen aan het tegengaan van klimaatverandering.
De formele aanbestedingsprocedure is opgestart. Afhankelijk van de voortgang van de beroepsprocedure bij de Raad van State, hopen we begin 2021 het werk te kunnen gunnen. De productie van de windturbines zal nog circa een jaar duren, waarna we naar verwachting in 2022 de windturbines kunnen gaan bouwen.