Veelgestelde vragen en antwoorden locatie Zutphen
Sinds 2017 is er een Omgevingsadviesraad en later ook een Bewonersplatform ingericht. De OAR bestaat uit vertegenwoordigers van belanghebbenden uit het gebied. Daar hebben wij jarenlang goed mee samengewerkt. We hebben de OAR gevraagd om de goede medewerking voort te zetten.
De locaties, afmetingen en het vermogen van de windturbines zullen nagenoeg hetzelfde zijn als in de vorige aanvraag, ook vanwege de beschikbare SDE. Dat betekent dat de windturbines tot 185 meter (tip) hoog worden, met een rotordiameter tussen de 100 en 120 meter. Exacte afmetingen zijn bekend nadat er een turbineleverancier is geselecteerd.
Terwijl wij bezig zijn met de voorbereiding van de aanvraag, stelt de provincie parallel daaraan de milieunormen op. Begin 2022 dienen we de officiële aanvraag in en wordt de aanvraag getoetst aan de milieunormen. Medio 2022 volgt dan de besluitvorming door de provincie, inclusief de bezwaar- en beroepsprocedure.
De inhoudelijke en procedurele aspecten van een nieuwe procedure zijn vrijwel gelijk aan die van de vorige procedure. Dat wil zeggen dat bezwaar en beroep ingesteld kan worden tegen het besluit van het bevoegde gezag (provincie Gelderland.)
Op 30 juni 2021 heeft de Raad van State uitspraak gedaan in een andere zaak (windturbines in Delfzijl Zuid: Delfzijlarrest) en bepaald dat er (op basis van Europese wetgeving/Nevele-arrest) uitgebreid milieuonderzoek moet worden gedaan door de regering voor de vaste normen die in Nederland worden gebruikt voor windparken. Dat zijn normen over geluid, slagschaduw en veiligheid uit het Activiteitenbesluit (besluit van de minister op basis waarvan vergunningverlening plaatsvindt.) Milieubeheer. Deze uitspraak heeft als gevolg dat procedures voor windparken worden geparkeerd. Landelijk moet er een plan-MER worden opgesteld naar de milieunormen voor windparken. Naar verwachting duurt dit 1,5 tot 2 jaar. Tot die tijd kan het bevoegde gezag (provincie of gemeente) ook zelf normen vaststellen.
In ons geval zal de provincie Gelderland als bevoegd gezag de milieunormen vaststellen, zodat we niet hoeven te wachten op de normen van het Rijk.
De raad heeft bepaald (Nevele-arrest) dat het Rijk uitgebreid milieuonderzoek moet doen en specifieke vaste normen moet opstellen voor windparken in Nederland. Dat zijn normen voor geluid, slagschaduw en veiligheid. Naar verwachting duurt dit minimaal 1,5 tot 2 jaar. Tot die tijd kan het bevoegde gezag (provincie of gemeente) ook zelf normen vaststellen zo heeft het ministerie van EZK bepaald.
Het bevoegd gezag, in dit geval de provincie Gelderland, stelt dus de milieunormen vast. Die normen moeten volgens de wet onderbouwd worden en moeten (volgens de uitspraak van de Raad van State) zijn voorzien van een “ (1) actuele, (2) deugdelijke, (3) op zichzelf staande, en (4) op de aan de orde zijnde situatie toegesneden motivering”.
Anders dan landelijke milieunormen, kan de provincie nu specifiek kijken naar het gebied waar de windturbines komen. Ze zal de kosten, baten en effecten onderzoeken en kijken wat aanvaardbaar is. De provincie neemt de milieunormen vervolgens op in Provinciaal Inpassingsplan (PIP) en of omgevingsvergunning die betrekking hebben op het windpark.
Het is aan de provincie op welke manier ze de milieunormen vaststellen en welke invloed inwoners hier op hebben.
Na het bestuderen van de uitspraak blijkt dat we de geconstateerde gebreken kunnen oplossen. Men heeft het plan op onderdelen niet goedgekeurd, omdat deze onderdelen volgens de Raad van State deels niet zorgvuldig onderzocht zijn en/of niet voldoende gemotiveerd zijn. Het gaat hierbij vooral om zaken van milieu en externe veiligheid, o.a. om de effecten van de afzonderlijke turbines (denk aan slagschaduw en geluidsproductie) in plaats van het totale windpark.
Als wij een aanvraag indienen zal Gedeputeerde Staten, na beoordeling van de vergunningaanvraag, het ontwerpplan opstellen en zal Provinciale Staten het (definitieve) plan vaststellen. De provincie zal hiervoor een provinciaal inpassingsplan gaan opstellen voor de bestemmingsplanwijziging en een omgevingsvergunning voor de bouw en exploitatie van de windturbines. Deze procedure kent officiële inspraaktermijnen en mogelijkheden voor bezwaar en beroep. De provincie is ook verplicht om een aantal partijen te horen: de gemeente Zutphen en de omliggende gemeenten. Hoe men dit doet is aan de provincie en vormvrij. Wij streven ernaar om de vergunningaanvraag begin 2022 in te dienen.
Windenergie is een belangrijke pijler in ons beleid om in 2025 energieneutraal te worden. Naast de twee turbines op onze locatie in Duiven hebben we hiervoor de locatie Zutphen (met een geschatte opbrengst van 6.000 à 7.000 MWh/jaar) nodig. Voor het realiseren van energieneutraliteit in 2025 zijn geen alternatieve locaties voor een windturbine voorhanden. De huidige locatie is een goed afgewogen gebied voor windenergie en is om die reden ook opgenomen als zoeklocatie in de Regionale Energie Strategie (RES Cleantech). Wij beschouwen de locatie ook als een plek waar binnen de gestelde randvoorwaarden windenergie kan worden ontwikkeld. Wij realiseren ons ook dat omwonenden daar anders tegenaan kunnen kijken en op deze plek liever geen windturbines zien.
De ontwikkeling van de nieuwe rijksnormen duurt naar verwachting 1,5 tot 2 jaar. Opnieuw aanvragen van de vergunning bij de provincie, waarbij de door de Raad van State geconstateerde omissies zijn gerepareerd, moet direct starten en een snelle doorloop hebben met het oog op de subsidiebeschikking SDE. De turbines moeten voor 2025 in productie zijn genomen. Nu wachten op nieuwe rijksnormen betekent dat die termijn niet gehaald zou worden.