Veel gestelde vragen over locatie Etten
Lees het antwoord op veel gestelde vragen over windenergie op de zoeklocatie Etten.
Er is nog geen vastomlijnd plan, maar theoretisch passen er maximaal twee turbines van circa 170 meter hoog; beiden op grondeigendom van het waterschap. Het zoekgebied is aangeduid op een kaart.
We willen weten waarom mensen voor of tegen windenergie zijn. Het gaat niet alleen over standpunten maar juist ook om achterliggende vragen, zorgen en belangen. Door de vrees en zorg te begrijpen kunnen we zoeken naar oplossingen. Dit gaan we doen op basis van gesprekken en overleg met omwonenden en belangengroepen. De ervaringen uit deze gesprekken worden onderdeel van onze locatieplannen waarin de maatschappelijke, financiële, technische en ruimtelijke (bijv. vergunningen) haalbaarheid wordt afgewogen.
Provinciale Staten van Gelderland hebben in 2014 De Gelderse Windvisie vastgesteld. De locatie Etten ligt in een gebied dat niet is uitgesloten voor windenergie. Op de website van de provincie vindt u de volledige windvisie. Kijkt u hiervoor op https://gldanders.planoview.nl/
We richten ons op diverse locaties waar wij eigenaar van de gronden zijn, de locaties van onder andere onze zuiveringen zijn dan een logisch begin. Adviesbureau Arcadis heeft in opdracht van het waterschap alle eigendommen van het waterschap bestudeerd op mogelijkheden en belemmeringen voor windenergie. Daarbij is rekening gehouden met noodzakelijke wettelijke afstand tot o.a. woningen, natuur, hoogspanningsleidingen en wegen.
Het gebied rond de zuivering bij Etten en enkele andere locaties bleken de meest kansrijke locaties te zijn voor windenergie. Het waterschap heeft nog geen besluit genomen over op welke locaties daadwerkelijk windprojecten gerealiseerd gaan worden. Ook staat het totale aantal windturbines niet vast. We willen eerst bij alle locaties nader en meer gedetailleerd onderzoek doen en daarover met de buren en de gemeente in gesprek gaan. Dit resulteert in een aantal locatieplannen die eind 2016 gereed zullen zijn.
Wij willen dit zelf doen omdat wij vinden dat dit tot onze verantwoordelijkheid behoort. Daarnaast willen we het ook niet aan een anonieme of strikt zakelijk derde partij zoals bijvoorbeeld energiebedrijven overlaten. Het gebied op en rond de zuivering is ruimtelijk gezien geschikt voor windenergie, zo blijkt uit studies. Het waterschap kiest er daarom voor om zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor de eerste stap naar een duurzame samenleving, met de bijhorende voor- maar ook nadelen. We willen deze eerste stap eerst met u als directe buur bespreken.
Het inkopen van energie van windmolens op zee is uiteraard ook een manier om te verduurzamen. We houden deze ontwikkelingen scherp in de gaten. Ons waterschap wil echter de verantwoordelijkheid nemen voor het eigen energieverbruik en daarom energie op eigen gronden opwekken. Nederland, Europa en de wereld staan namelijk voor een grote klimaatopgave. In Nederland hebben overheden, bedrijven en organisaties samen ambitieuze duurzame energiedoelen afgesproken. Met het plaatsen van windmolens buiten deze regio, of het inkopen van andermans energie, komen we er niet. Dit zien wij niet als duurzame oplossing.
Er is nog geen formele procedure gestart. De gedetailleerde en volledige (wettelijk) procedure bespreken we in een later stadium met de gemeente. Zodra meer duidelijk is brengen wij u daarvan op de hoogte.
De planning van het verdere proces is in hoofdlijnen:
- Vanaf heden tot eind 2016:
Overleg met de buurt, de gemeente en met de provincie. U kunt uw belangen en uw mening kenbaar maken bij het waterschap. Het waterschap zal u voortdurend op de hoogte houden van nieuwe ontwikkelingen en stelt voor om op regelmatige basis met u te overleggen.
- Eind 2016:
Het Algemeen Bestuur van het waterschap neemt een beslissing over het al dan niet starten van een formele procedure, mede op basis van de lokatieplannen. Als besloten wordt door te gaan, wordt een principeverzoek aan de gemeente gedaan.
- Eerste helft 2017:
De gemeente neemt een besluit over dit principeverzoek. Als de gemeente instemt, zal het waterschap een milieueffectrapport laten maken, waarin alle effecten op de omgeving en op de natuur in beeld worden gebracht. Omwonenden en andere belanghebbenden kunnen daarover op verschillende momenten hun zienswijze geven en invloed uitoefenen.
Daarna zal het Algemeen Bestuur een besluit nemen.
- Tweede helft 2017:
Als besloten wordt door te gaan, start de gemeente de formele procedure(s) voor het veranderen van het bestemmingplan en het verlenen van de benodigde vergunningen. Belanghebbenden kunnen indien gewenst hierop inspreken, bezwaar aantekenen en in beroep gaan bij de rechter.
In de locatieplannen worden maatschappelijke, financiële, ruimtelijke (vergunningen) en technische aspecten nader uitgewerkt. Naar verwachting eind van het jaar neemt het Algemeen Bestuur van het waterschap een besluit over deze locatieplannen. Daarna starten eventuele formele procedures.
Met slagschaduw wordt de schaduw bedoeld die de wieken van de molen kunnen veroorzaken. Deze doet zich vooral voor als de zon laag staat en de schaduw dus lang is en ver reikt. In de wetgeving zijn voorschriften opgenomen om hinder door slagschaduw te beperken.
De draaiende rotorbladen maken een licht zoevend geluid. Dit geluid is niet constant en de sterkte hangt af van de windsnelheid. Er zijn wettelijke normen voor de hoeveel geluid die windturbines mogen maken. Daarom staan windturbines altijd op ongeveer minimaal 400 meter van de dichtstbijzijnde huizen. Op die afstand hoor je ongeveer evenveel geluid als van een koelkast.
Windmolens kunnen schadelijk zijn voor vogels en vleermuizen. Daarom wordt voorafgaand aan elk plan goed onderzocht of deze eventuele schade niet te groot is. Overigens blijkt uit onderzoek dat windmolens verantwoordelijk zijn voor minder dan 1% van alle vogelslachtoffers. Katten, botsingen met ramen in gebouwen, hoogspanningskabels en de jacht richten de meeste schade aan.
Of uw woning wel of niet in waarde daalt als gevolg van een windenergieproject is de vraag. Sommige onderzoeken spreken van ‘geen effect’ andere spreken dat tegen. Recent zijn, gebaseerd op specifieke omstandigheden, enkele planschadeclaims gehonoreerd. Ook zijn er door gemeenten verzoeken tot verlaging van WOZ waarde gehonoreerd, maar daar is nooit een onafhankelijk onderzoek of een rechter bij betrokken geweest. Ook is er een voorbeeld van een gemeente die de eerder verlaagde WOZ later weer terugbracht tot het oude niveau, omdat na de realisatie van het windproject geen markteffecten werden waargenomen.
Wettelijk is het volgende geregeld:
Een eigenaar van een woning kan een schadeclaim indienen bij de gemeente. De gemeente en een onafhankelijke rechter zullen het verzoek behandelen. Wanneer de rechter bepaalt dat er inderdaad sprake is van planschade (er geldt een ondergrens, een normaal maatschappelijk risico van 2 % wordt daarin gehanteerd) zal de gemeente de schade in rekening brengen bij de initiatiefnemer; in dit geval het waterschap. Het waterschap zal voor ze start met de planologische procedure een overeenkomst met de gemeente sluiten (een anterieure overeenkomst) om dit goed te regelen.
Het afwegen van de nadelen – en we realiseren ons dat die juist bij de directe buren het sterkst gevoeld gaan worden - tegenover de voordelen is niet eenvoudig. Om die reden speelt in onze afweging ook mee, dat we de voordelen ook zo veel mogelijk lokaal terug willen laten vloeien.
Wij hanteren hierbij de volgende lijnen:
- Wij verkennen mogelijke locaties, maar alleen daar waar het kan en mag; waar het binnen wettelijke ruimtelijke en milieutechnische kaders past.
- We houden zoveel mogelijk rekening met uw wensen en de overlast zoveel mogelijk verminderen. Onze referentie is niet alleen het wettelijke verplichte niveau. Zo streven wij ernaar dat de hinder van bewegende schaduw op vensters van woningen nul uur per jaar wordt (de wettelijke norm staat 5 uur en 40 minuten toe).
- We willen de (financiële) voordelen met u delen. Windenergie is financieel rendabel. Investeren in een windproject verdient zich binnen circa 10 à 15 jaar terug. Daarna levert windenergie winst op. Het waterschap biedt aan om de voordelen met de buren en de lokale gemeenschap te delen. Over welke bedragen het zal gaan en in welke vorm valt nu nog niet precies te zeggen, maar de toezegging staat. Samen met u wil het waterschap graag verder verkennen hoe (financiële) participatie in de omgeving Etten vorm kan krijgen.
Het waterschap wil 100% energieneutraal worden. Het waterschap verbruikt jaarlijks ongeveer 32 miljoen kWh aan elektriciteit (net zoveel als het gebruik van 9.000 huishoudens) en circa 80.000 Giga Joules aan brandstoffen zoals aardgas en diesel. Het waterschap wekt inmiddels ruim 20% van deze energie duurzaam op door de vergisting van zuiveringsslib (het materiaal dat overblijft nadat het rioolwater is gezuiverd) (biogas). Om de duurzame doelstellingen te halen, moeten alle energiemogelijkheden benut worden, zoals zonne-energie, windenergie, biogas en energie uit stromend water (waterkracht). Windenergie blijkt de meest effectieve en efficiënte bijdrage te leveren aan deze doelen. Eén windmolen levert ongeveer 6 miljoen kWh per jaar (net zoveel als het verbruik van 1700 huishoudens). Naast de energie die het waterschap nu al opwekt uit biogas, kan zij met 4 tot 5 windmolens 100% energieneutraal worden.
Het plan van het waterschap is nog niet gedetailleerd uitgewerkt en niet definitief, maar we denken aan maximaal 170 meter tiphoogte. Dat betekent een masthoogte van ca. 110 meter plus een wieklengte van ca. 60 meter. Waar de grens ligt bij windmolens in het algemeen, is aan de markt.
Het waterschap is bereid om de voordelen die behaald worden met windenergie te bespreken en te delen met het gebied. Hoe en hoeveel dit is, gaan we in de businesscase samen met het gebied uitwerken. Vast staat dat we op zoek zijn naar vormen van samenwerking en participatie.
In een later stadium zal de gemeente Oude IJsselstreek bepalen welke milieuonderzoeken moeten worden uitgevoerd en of dat in de vorm van een MER moet. Onderwerpen die in ieder geval onderzocht moeten worden zijn:
- Elektriciteitsproductie en milieuvoordeel
- Landschap en visuele aspecten
- Geluid
- Schaduw
- Externe veiligheid
- Bodem, archeologie en water.
- Ecologie
Dat is ter beoordeling en afweging aan de gemeente Oude IJsselstreek.
Aangezien de windmolens dichtbij de gemeentegrens met Doetinchem zouden kunnen komen te staan, spreekt het waterschap met zowel gemeente Oude IJsselstreek als met gemeente Doetinchem. De formele procedure zal worden geleid door de gemeenteraad van Oude IJsselstreek. De bewoners van Doetinchem kunnen gewoon hun zienswijze kenbaar maken en eventueel bezwaar maken bij gemeente Oude IJsselstreek.
Het waterschap beslist eind 2016 of ze door wil gaan met de verdere voorbereiding en ontwikkeling. Indien ze dat inderdaad gaat doen hoort daar ook bij dat er budget zal worden ingezet om alle onderzoeken te laten uitvoeren.
Ja, alle 4 onderzoeklocaties worden aan het bestuur voor besluitvorming voorgelegd.
Ja, zodra wij de bewoners van de andere locaties hebben geïnformeerd, wordt de informatie via deze website gedeeld.
Ja dat kan. Wij zoeken naar vormen van samenwerking en (financiële) participatie. Dus ja, neem contact met ons op!
Dat is niet aan het waterschap. Op dit moment (juni 2016) is nog niet duidelijk of de twee grondeigenaren verder willen met de windmolens. Als blijkt dat dat zo is, is het aan hen om de omgeving te laten participeren in hun molens.
Nee, u bent te allen tijde vrij om bezwaar aan te tekenen, een formele zienswijze in te dienen of schade te claimen. We vinden het belangrijk om met u over uw belangen in gesprek te zijn. In een eventuele formele procedure kunt u gewoon bezwaar maken, ongeacht uw rol of mening in het voorstadium van oriëntatie.
Belangen van individuele omwonenden verschillen per persoon. Een algemeen gedeeld belang is dat mogelijke geluid- en schaduwoverlast beperkt blijft en zo mogelijk gecompenseerd wordt. Het waterschap zal zich daarvoor inzetten.
De plannen van het waterschap zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde gegevens en we werken met ervaren en onafhankelijke adviesbureaus zoals Arcadis en Bosch & Van Rijn. Het is belangrijk dat we het met elkaar over dezelfde feiten en cijfers hebben. Wij staan open voor nieuwe inzichten en gaan daarover graag met u in gesprek. Wij delen ook graag onze inzichten met de omgeving, de gemeente en alle andere belanghebbenden.
Het waterschap heeft nog geen gedetailleerde en definitieve beslissing genomen over de exacte situering van windturbines op haar eigendom. Dit willen we samen met de omgeving verder uitwerken.
De kans bestaat dat er in de toekomst nieuwe of andere duurzame energiebronnen op de markt zijn. Of er over 15 jaar een vervangende molen wordt geplaatst zal dan onderzocht en besloten moeten worden.
We nemen deze ontwikkelingen uiteraard mee in de nog te houden onderzoeken. Bijvoorbeeld in het ecologisch onderzoek: wat de huidige en toekomstige effecten van de molens op de bestaande en potentiele nieuwe natuur.
Het rapport wat ten grondslag ligt aan de gedane verkenning van duurzame energie op de waterschapseigendommen (quick scan van Arcadis) kan op verzoek toegestuurd worden.
Dat is aan de gemeente zelf.
De opgewekte stroom zal aan het reguliere netwerk worden geleverd.
Op onze eigendommen is geen ruimte om 4 tot 5 molens op één locatie te plaatsen.
Duurzame energie opwekken om energieneutraal te worden willen wij zelf doen, omdat wij vinden dat dit tot onze verantwoordelijkheid behoort, met de bijhorende voor- maar ook nadelen.
Wanneer je dezelfde turbine op een hogere mast plaatst zou je verwachten dat de geluidsdruk op de omgeving minder wordt, vanwege de grotere afstand tussen rotor en woning. Maar dit effect wordt teniet gedaan door de hogere windsnelheid op grote hoogte: de turbine op een hogere mast zal meer uren per jaar op vol vermogen draaien, waardoor meer geluid wordt veroorzaakt. Kortom, hogere mast, meer geluid.
Een groot aantal aanwezigen heeft op de informatieavond(en) hun zorgen kenbaar gemaakt. Er zijn ook direct omwonenden die te kennen hebben gegeven met ons te willen meedenken over participatie. We willen met de voor- én tegenstanders in gesprek over de beweegredenen, de feiten en de belangen van windenergie. Die gesprekken gaan verder dan alleen de informatie avonden. De gesprekken met de bewoners vormen onderdeel van het locatieplan, waarin naast maatschappelijke, ook financiële, ruimtelijke (vergunningen) en technische haalbaarheid wordt onderzocht. Het algemeen bestuur van het waterschap neemt naar verwachting in december van dit jaar een besluit over deze en de andere locatieplannen.
Dat is vervelend en uiteraard niet onze bedoeling. We hebben geput uit het kadastrale register om tot de adressen tot ca. 1.000 meter van de beoogde locatie van de molens te komen. Ook is een persbericht uitgegeven en zijn interviews gegeven in de media om het breder kenbaar te maken voor omwonenden die buiten deze grens vallen en/of geïnteresseerd zijn. We hoopten op deze manier zo veel mogelijk mensen te bereiken. Wilt u op de hoogte gehouden worden, neem dan vooral contact met ons op via Peter Brokke van het waterschap, tel 0314-369574
Het waterschap wil in totaal 4 a 5 molens in haar werkgebied plaatsen om energieneutraal te worden. Uit een eerste verkenning lijken vier locaties geschikt. Deze selectie is gemaakt op basis van een aantal wettelijke eisen, zoals de afstand tot woningen. Bij alle geselecteerde locaties wonen mensen buiten de wettelijke afstand van 400 meter van de beoogde locatie van een eventuele molen.