Zoeken

Leerlingen school 't Beeckland maken prachtige maquettes voor herinrichting Baakse Beek Vorden

Gepubliceerd op 11 juni 2015

Circa 30 leerlingen van vmbo school ’t Beeckland in Vorden presenteerden op 8 juni de maquettes die ze hebben gemaakt in het kader van de herinrichting van de Baakse Beek in Vorden. Het waterschap had samen met onder andere de gemeente Bronckhorst en Natuurmonumenten een prijsvraag uitgeschreven voor de beste ideeën.

Project ‘Leef met water’

De prijsvraag sloot prima aan bij de projectweek ‘Leef met water’, een landelijk project waar de school aan meedeed. Bij allerlei vakken werd iets gedaan met water. Zo ging het bij Nederlands over spreekwoorden die met water te maken hadden, bij voedsel kookten de leerlingen aardappels in water en bij natuur- en scheikunde zuiverden ze water uit de beek met chloor en koolstof.

Presentatie maquettes

De leerlingen lichtten hun maquette enthousiast toe. Aan alles was gedacht: een picknickplaats, bruggetjes, een voetbalveldje, stapstenen om over de beek heen te kunnen, een plek om te vissen, maar ook een ooievaarsnest, kano’s, een veerpontje, zonnepanelen voor de aandrijving van een waterrad en zelfs een poepdoos voor honden!

Jurering

De heer Gosse Terpstra, lid van de Werkgroep Baakse Beek en inwoner van Vorden, sprak namens de juryleden. De juryleden waren unaniem in het oordeel dat alle maquettes er toe deden en roemden de bruikbare ideeën. Het was dan ook moeilijk om een keuze te maken.

Prijsuitreiking

Namens het bestuur van het waterschap zei heemraad Peter Schrijver erg blij te zijn met de ideeën. Het project ‘Leef met water’ draagt bij aan het waterbewustzijn en hij hoopt dat meerdere leerlingen geïnteresseerd zijn geraakt om wellicht in de verdere studie of in het werk met water aan de slag te gaan. De heer Schrijver reikte dan ook van harte de prijs voor de beste maquette uit aan Cindy Oldenhave en Anouk Denkers. Hun ontwerp sprong eruit vanwege de toepasbaarheid van de ideeën en de natuurlijke eenvoud van de maquette.

Vervolg

Op donderdag 18 juni presenteren nog 90 leerlingen hun maquettes voor dit project, waarbij per klas een prijs te winnen is.

De (bruikbare en toepasbare) ideeën worden meegenomen bij de verdere planuitwerking van de herinrichting van de Baakse Beek in Vorden.