Waarom doen we dit?

Gepubliceerd op 15 juli 2013

De Rioolwaterzuiveringsinstallatie in Varsseveld is aangepast. De zuivering is weer omgebouwd tot een conventionele zuivering met nabezintanks.

In 2004 werd de toen innovatieve techniek van 'membraantechnologie' toegepast. Deze techniek maakt gebruik van membranen, fijnmazige vliezen die de allerkleinste deeltjes uit het water filteren. Toen de kostbare membranen aan vervanging toe waren is gekozen deze niet te vervangen en de zuivering om te bouwen naar een gangbare installatie.

Kosteneffectief

Destijds is voor de mebraantechnologie gekozen omdat de zuivering loost op de Boven Slinge. Voor deze beek was het nodig dat het water beter gezuiverd werd in de zuivering. Het water in de Bovenslinge is de afgelopen jaren door deze keuze en door andere maatregelen sterk verbeterd.
De hoeveelheid afvalwater die de zuivering moet verwerken is afgenomen door sluiting van de Frico. Samengevat was het niet langer nodig een zuivering van deze kwaliteit en omvang en daarmee gepaard gaande hogere kosten in stand te houden.