Open dag Gemaal Helbergen

Gepubliceerd op 9 augustus 2017

Open dag Gemaal Helbergen

Open dag aankondiging voor sociale media - bovenkant

Kom een kijkje nemen!

Een kijkje nemen in een gemaal, zelf meebouwen aan een veilige dijk en met eigen ogen zien welke beestjes er in de Berkel leven? Kom dan op zaterdag 9 september 2017 naar de open dag bij Gemaal Helbergen in Zutphen!

Gemaal Helbergen ligt aan de rand van Zutphen op de IJsseldijk. De Berkel en de Vierakkerse Laak monden hier uit in de IJssel. De waterstanden in de IJssel wisselen sterk. Als de IJssel hoog staat, kan de Berkel het water niet meer vrij lozen in de IJssel. Het water wordt dan door gemaal Helbergen opgepompt en geloosd in de IJssel. Zo houdt Zutphen droge voeten.

Zaterdag 9 september 2017

Geopend van 10.00 - 16.00 uur

Gemaal Helbergen, Schouwlaaksweg 1, Zutphen

Tijdens de open dag kun je een kijkje nemen in het gemaal en laten we graag zien hoe het gemaal werkt. Je kunt je eigen dijken en rivieren bouwen om zelf te zien hoe je je eigen stad of dorp droog kunt houden. Bij het gemaal ligt een vistrap. Zo kunnen vissen zonder obstakels zwemmen om bijvoorbeeld stroomopwaarts te paaien. We geven uitleg over de werking van de vistrap, de waterkwaliteit en laten zien welke waterdiertjes in de Berkel leven. Ook is het mogelijk om op de foto te gaan met trekkers en ander onderhoudsmaterieel van het waterschap. Er is theater, een IJscokar, een kunstwerk vanuit de IJsselbiënnale en nog veel meer! We zien je graag bij Gemaal Helbergen, Schouwlaaksweg 1 in Zutphen!

Open Monumentendag 2017

Zutphen is een monumentenstad bij uitstek. Daarom organiseert het Stichting Open Monumenten Comité Zutphen ook dit jaar weer een Open Monumenten Weekend. Voor deze editie, op zaterdag 9 en zondag 10 september 2017, is gekozen voor het landelijke thema ‘Boeren, Burgers en Buitenlui.'

Maalstroom

De Waterlanders gaan op zaterdag 9 september bij Gemaal Helbergen een kunstwerk maken: 'Maalstroom’. Ze gaan een verstilde golf van bamboe over de dijk laten stromen. Iedereen, jong en oud, is tussen 10:00 en 16:00 uitgenodigd om hen mee te helpen het kunstwerk ter plekke te laten groeien.

Open dag aankondiging voor sociale media onderkant