Update zuivering Ruurlo

Gepubliceerd op 19 mei 2016

De zuivering in Ruurlo start gestaag op. De voorlopige signalen zijn positief, maar we zijn er nog niet. We houden de zuivering en de Baakse Beek goed in de gaten en de opsporing van de oorzaak gaat onverminderd door.

Positieve signalen

Het koste meer tijd dan verwacht om het biologisch zuiveringsproces na de schoonmaak weer goed op gang te krijgen, maar de zuivering lijkt nu aan de beterende hand. Er is na de schoonmaak opnieuw slib uit een andere zuivering toegevoegd en er is een extra beluchter in de zuivering geplaatst. De signalen zijn  positief maar we zijn er nog niet. We blijven de zuivering goed in de gaten houden. Per dag wordt de voortgang bekeken en of en welke aanvullende maatregelen er nodig zijn.

Baakse Beek

De zuurstofwaarden in de Baakse Beek zijn op de meeste plekken weer normaal. Tussen stuw Kamperman en de beluchter ter hoogte van landgoed de Wiersse is de zuurstofconcentratie nog laag en is de beek zeer dicht begroeid met voornamelijk sterrenkroos. Er is geen vissterfte geconstateerd. Donderdagmiddag 19 mei onderzoeken we of er hier nog vis aanwezig is. Met het oog op de verwachte neerslag komend weekend verwijderen we op vrijdag 20 mei a.s. een deel van de begroeiing uit de beek. De eerder geplaatste beluchters blijven nog staan en we blijven de beek zeer regelmatig inspecteren.