Veelgestelde vragen
Heeft u vragen over de storing bij de RWZI in Ruurlo? Kijk dan hieronder bij de veelgestelde vragen.
Nee, de storing heeft geen invloed op het kraanwater. Waterschappen zuiveren het afvalwater van huishoudens en bedrijven. Het gezuiverde afvalwater belandt in de rivieren en beken. Uit de kraan blijft dus schoon drinkwater komen.
De zuivering van afvalwater is een biologisch proces. Het slib in de zuivering (ook wel actief slib genoemd) is een mengsel van micro-organismen, waaronder bacteriën. Deze micro-organismen breken het organisch materiaal af in het afvalwater. In het actief slib zitten ook de bacteriën die stikstof uit het afvalwater verwijderen.
Het biologische zuiveringsproces, om stikstof uit het afvalwater te halen, wordt verstoord door een nog onbekende stof. Deze stof is via het rioolstelsel in de zuivering gekomen. Dit kan bewust of onbewust gebeurd zijn. Ondanks alle proeven en metingen hebben we de oorzaak nog niet achterhaald.
Dat is op dit moment niet met zekerheid te zeggen. We werken er hard aan om zo snel mogelijk de oorzaak te achterhalen en de storing op te lossen.
In een waterzuivering zuiveren we organische stoffen uit het afvalwater. Hierbij denken we ook aan het hergebruiken van grondstoffen en een duurzaam behoud van de natuur. Stikstof is een belangrijke voedselbron voor planten en bacteriën. Een teveel aan stikstof kan dus onder onder bepaalde omstandigheden zorgen voor explosieve groei van planten en bijvoorbeeld (blauw)algen. Dit verstoort het natuurlijk evenwicht in de beek en is onwenselijk.
We hebben tot nu toe de diverse maatregelen getroffen, die gericht zijn op het herstellen van de zuivering, het achterhalen van de oorzaak en het voorkomen van effecten op het watersysteem in de Baakse Beek.
Een greep uit de maatregelen: Vers en goedwerkend slib uit andere zuiveringen aangevoerd en oud slib uit de zuivering afgevoerd; de zuivering helemaal stilgelegd en schoongemaakt; het rioolstelsel en de zuivering zelf gemonitord, bemonsterd en geanalyseerd, delen van het rioolstelstel afgekoppeld (en afgevoerd naar andere zuivering) om te zien hoe de zuivering daarop reageert en zijn expertsessies gehouden. Daarnaast onderzoekt het waterschap samen met Omgevingsdienst Achterhoek en gemeente Berkelland de mogelijke oorzaak en wordt het ammonium- en zuurstofgehalte in de Baakse Beek continu goed in de gaten gehouden.
Kijk verder naar de nieuwsupdates voor een compleet en actueel overzicht van maatregelen en resultaten.