Blauwalg

Gepubliceerd op 14 juni 2021

De aanwezigheid van blauwalg is een natuurlijk verschijnsel. Het zijn geen algen, zoals de naam doet vermoeden, maar (cyano)bacteriën. Veel soorten kunnen giftige stoffen produceren, waardoor ze bij extreme groei gevaarlijk kunnen zijn voor mens en dier.

Officieel Zwemwater

zwemwater.nl

Ga naar zwemwater.nl voor een overzicht van en informatie over alle officiële zwemwaterlocaties. Ook kunt u hier zien of het op uw favoriete locatie veilig is om te zwemmen.

Overige locaties

Bekijk de kaart voor een overzicht van de locaties in ons werkgebied met blauwalg, botulisme of andere waterkwaliteitsproblemen. Staat een locatie niet op deze kaart maar twijfelt u aan de waterkwaliteit of heeft u klachten na contact met het water? Meld dit dan bij ons en vermijd contact met het water.

Hoe werkt de kaart?

U kunt in de kaart hiernaast  slepen met de muis en in-en uitzoomen met het navigatiescherm in de kaart. Met het zoekveld zoekt u gericht op postcode of woonplaats. Klik op de pijltjes links boven in de kaart voor de legenda. Klik op een punt voor een pop-up met de naam van de locatie en meer informatie over de genomen maatregelen.

Blauwalg melden

Officieel zwemwater:

Overige wateren:

Contact met blauwalg

Vermijd contact met blauwalg. Is er toch contact geweest dan is het verstandig de huid af te spoelen onder de douche. Bij inname en/of klachten gaat u naar uw huisarts of dierenarts. Vertel hem of haar dat er contact is geweest met blauwalg. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder dan volwassenen. Dit geldt ook voor huisdieren die van het water drinken of hun vacht droog likken.

Blauwalg herkennen

blauwalg 2
  • het water ziet eruit als groene soep
  • er is blauw schuim te zien
  • er heeft zich een olie-achtige drijflaag gevormd
  • in het water zijn veel zwevende algenbolletjes
  • het water stinkt.

Vermoedt u aanwezigheid van veel blauwalg? Laat het ons weten.

Controles

controles

Ons waterschap controleert de waterkwaliteit van de officiële zwemwateren tijdens het zwemseizoen.  De overige wateren controleren we niet structureel.

Bekijk het filmpje