Gemaal Bach

Gepubliceerd op 31 augustus 2021

In 1882 werd besloten om een stoomgemaal te bouwen aan de Deukerdijk in Pannerden. Zo werd de wateroverlast in de kleine Drie Dorpenpolder opgelost. Nu is het museum, streekwinkel, restaurant, B&B en atelier.

Pannerdensch Kanaal

De dorpen Herwen en Aerdt waren al vanaf de oudste tijden afhankelijk van Pannerden om het binnenwater in de (Oude) Rijn te kunnen afvoeren. Daarover werd in 1609 een akkoord gesloten tussen de drie dorpen over de lossing via de sluis aan de Peppelgraaf in Pannerden, tegenover Kandia. Met het graven van het Pannerdensch Kanaal ontstond een nieuwe situatie. Door het kanaal waren de dorpen afgesneden van het Ambt van Overbetuwe, waartoe zij sinds eeuwen behoorden. Het water moest op een ander punt worden afgevoerd. Er was een sluis voorzien in de dijk langs het nieuwe kanaal. In 1884 gaf het polderdistrict Herwen, Aerdt en Pannerden de opdracht aan de firma Stork om een stoomgemaal te bouwen aan de Deukerdijk.

verleden - archief_7372_Interieur-Gemaal-Oude-Rijn-rij.1.004
De oude pompen in het gemaal

Stukje cultuurhistorie

Het gemaal heeft gewerkt tot1970. Toen werd de functie overgenomen door het veel grotere Kandia gemaal. Toch wilden het waterschap (als eigenaar) en de toenmalige gemeente Rijnwaarden het cultuurhistorische monument in ere houden. De uitwateringssluis, in de volksmond ook wel het Gemaal van Bach genoemd (naar de voormalige machinisten: de gebroeders Bach), is een idyllisch stukje van de Liemers.

Nieuwe bestemming in prachtige omgeving

Na een grondige restauratie opende het gemaal in 2016 opnieuw haar deuren en kreeg een nieuwe bestemming. Het oude pompenhuis van het gemaal is vrij toegankelijk als industrieel erfgoedmuseum. Daar zijn de oude pompen met aandrijfriemen en elektromotoren te bekijken. Het ketelhuis is in gebruik genomen als streekwinkel en horecagelegenheid. De schuur is ingericht als bed&breakfast en atelier. Het Gemaal Oude Rijn in Pannerden is een plek waar geschiedenis, kunst, ontspanning en ontmoeting bij elkaar komen in de prachtige omgeving van het stroomgebied van de Oude Rijn.

Het gemaal is op maandagen gesloten. De rest van de week kun je het museum bezoeken tussen 10.00 uur en 18.00 uur. Kijk op https://www.gemaalouderijn.nl/het-gemaal/ voor meer informatie.

HEDEN bed-en-breakfast_20160525213632-BBGemaalOudeRijn bron www.bed-en-breakfast.nl
Het gemaal is nu gerestaureerd en heeft een nieuwe bestemming

Bron:

https://gelderseiland.nl/bezienswaardigheden/poldergemaal-oude-rijn/

http://www.gelderseilandverhaalt.nl/