Oude kade in een nieuw jasje

Gepubliceerd op 25 maart 2022

Sinds 1996 kan je Zutphen met zogenaamde fluisterboten varen door de grachten. Om in te stappen werd altijd gebruik gemaakt van een eenvoudige steiger bij de Rijkenhage. In 2021 kwam hier verandering in. De aanlegsteiger van de fluisterboten is helemaall opnieuw ontworpen op basis van historische beelden en in een oude (kade)muur ingepast.

Geschiedenis van de muur

In de middeleeuwen was deze kademuur de ommuring van een kloosterterrein. Van 1334 tot 1596 woonden hier twaalf zusters uit vrije wil in armoede samen. Zij stonden toen ook bekend als de begijnzusters of ‘moeders van Rondeel’. De oudste muurdelen dateren uit omstreeks 1335 tot 1340. Toen het Burgerweeshuis zich in 1664 op het terrein vestigde, is de muur bijna helemaal herbouwd. In de 18e, 19e en eerste helft van de 20ste eeuw werd de muur als kade gebruikt voor het laden en lossen van goederen. Eerst voor het Burgerweeshuis (van 1664 tot 1895) en later (van 1895 tot 1912) voor de Koloniale Reserve (onderdeel van het Oost-Indisch leger). In de jaren na de tweede wereldoorlog werd het grootste deel van gebouwen langs de Berkel gesloopt. Mede doordat de binnenstad, in de nadagen van de oorlog, gebombardeerd is. Daarna verdween de muur uit zicht, onder de grond.

kademuur zutphen
De oude en de nieuwe kademuur gezien vanaf de Overwelving in Zutphen

Renovatie

Jarenlang was de eeuwenoude muur dus verborgen onder de grond. Tijdens de aanleg van een kade als nieuwe aanlegsteiger in 2021 is de 14de- eeuwse kloostermuur zo goed mogelijk ingepast. De latrineopeningen in de vorm van boogjes, die bij het oude weeshuis hoorden, zijn hersteld. Op de muur is een wandelpad aangelegd en de kade wordt nu gebruikt als opstapplaats voor de fluisterboten. Zo heeft de eeuwenoude kloostermuur aan de Rijkenhage zijn oude functie als kademuur weer terug. Zeker de moeite waard om er eens een kijkje te gaan nemen!

Wil jij ook varen over de Berkel? kijk dan op de website van de Stichting Berkelzomp of de website van Fluisterboot Zutphen.