Oude IJssel

Gepubliceerd op 12 augustus 2013

De Oude IJssel met een lengte van 82 km is een zijrivier van de rivier de IJssel. De Oude IJssel begint in Raesfeld Duitsland en loopt via de gemeenten Oude IJsselstreek, Doetinchem en Bronckhorst bij Doesburg de IJssel in. Die mondt uiteindelijk uit in het IJsselmeer.

Stroomgebied

Het stroomgebied Oude IJssel is groter dan alleen de Oude IJssel zelf. Ook de beken die uitmonden in de Oude IJssel behoren hiertoe. De belangrijkste zijtakken zijn Aa-strang (Bocholter Aa), Akkermansbeek, Bielheimerbeek en Waalse Water. De Oude IJssel en enkele zijtakken worden ingericht als Ecologische Verbindingszone.

Oude IJssel beleven

U kunt al langs de Oude IJssel fietsen of wandelen vanaf Doesbrug tot ongeveer Ulft. eind 2014 kunt u zelfs helemaal naar duitsland fietsen. Beleeft u de rivier liever vanaf het water? Er zijn op veel plekken aanlegsteigers en kanostoepen. Ook kunt u bootexcursies maken over de rivier. Opstapplaatsen vindt u in:

  • Doetinchem (Jachthaven de Ank)
  • Ulft (DRU Industriepark)

Systeembeschrijving

Er is een uitgebreide beschrijving van het watersysteem van het stroomgebied van de Oude IJssel beschikbaar. Hierin vindt u informatie over de ligging, waterkwantiteit en -kwaliteit, grondwater, maatschappelijke functies etc. U kunt deze online raadplegen maar ook downloaden.

Vaarwegbeheer en onderhoud op de Oude IJssel