Droogte

Gepubliceerd op 25 mei 2021

De afgelopen jaren heeft onze regio te kampen gehad met extreme droogte. Een gevolg van de klimaatverandering, net als meer regen, hitte en grotere risico’s van overstroming.

We nemen verschillende droogtemaatregelen om het beschikbare water zo lang mogelijk vast te houden in beken en rivieren. Bijvoorbeeld door extra hoge waterpeilen in te stellen, extra stuwen en schotten in de sloten te plaatsen, duikers af te sluiten, minder vaak de sluizen te openen voor de scheepvaart en vispassages te sluiten wanneer dat nodig is.

De actuele droogtesituatie en het antwoord op veel gestelde vragen vind je op deze pagina. Ook vind je op deze pagina informatie over de kwaliteit van het zwemwater en over blauwalg. Wil je altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws over droogte in ons gebied? Volg ons dan op Facebook, LinkedIn of Twitter.

Actueel

Actuele situatie

waterinformatie

Benieuwd naar actuele waterafvoer, grondwaterstanden en watertemperaturen? Bekijk het dashboard weer en water

Veilig zwemwater

Wil je weten welke zwemwateren er in ons gebied zijn en of het water waarin je zwemt is goedgekeurd? Kijk dan op onze pagina over zwemmen.

Ben je benieuwd of er blauwalg in je buurt is geconstateerd? Kijk dan op onze pagina over blauwalg.

Vragen & antwoorden

We hebben een overzicht van vragen en antwoorden over droogte voor je op een rijtje gezet.

Achtergrondinformatie

Wat is droogte?

We spreken van droogte als er een langere periode minder neerslag valt dan er verdampt. Het neerslagtekort is een maat voor droogte.

Droogte is dat erg?

Mooi weer met weinig regen. Niets aan de hand zou je zeggen. Bij droogte stokt echter de doorstroming in beken en sloten en het water warmt sneller op. Ook de grondwaterstanden dalen.

Wat kunnen we doen?

Droogte is niet te voorkomen. We hebben immers niet in de hand hoeveel neerslag er valt of hoe warm het is. Maatregelen zijn gericht vasthouden van water en het voorkomen of beperken van waterkwaliteitsproblemen. U kunt zelf ook wat doen!

Weet van water

weet van water