Droogte

Gepubliceerd op 11 juli 2019

In april startte het nieuwe groeiseizoen de metingen van het nieuwe neerslagtekort voor het groeiseizoen 2020. De actuele situatie en het antwoord op veel gestelde vragen vindt u op deze pagina.

Actueel

Actuele situatie

waterinformatie

Benieuwd naar actuele waterafvoer, grondwaterstanden en watertemperaturen? Bekijk het dashboard weer en water

Achtergrondinformatie

Wat is droogte?

We spreken van droogte als gedurende een langere periode minder neerslag valt dan er verdampt. Het neerslagtekort is een maat voor droogte. Ons waterschap wordt extra alert als (delen van) beken stoppen met stromen en/of als er waterkwaliteitsproblemen op (kunnen gaan) treden in zowel landelijk als stedelijk gebied.

Droogte is dat erg?

In droge perioden is het vaak mooi weer met weinig regen. Niets aan de hand zou je zeggen. Echter door het weinige water stokt de doorstroming in beken en sloten en warmt het water sneller op. Hierdoor kunnen problemen met de waterkwaliteit ontstaan, zoals blauwalg en vissterfte.

Wat kunnen we doen?

Droogte is niet te voorkomen. We hebben immers niet in de hand hoeveel neerslag er valt of hoe warm het is. Maatregelen die het waterschap kan nemen zijn gericht op het zo lang mogelijk vasthouden van water en het voorkomen of beperken van waterkwaliteitsproblemen. U kunt zelf ook wat doen!

Vragen & antwoorden

We hebben een overzicht van vragen en antwoorden voor u op een rijtje gezet. Vragen die wij krijgen over de droogte in het beheergebied van ons waterschap.

Weet van water

weet van water

Bekijk de foto's uit 2018

Baakse Beek bij Vorden
beregenen voor web
Bielheimerbeek- voor web
droogte in het stroomgebied Oude IJssel
Blauwalg in Winterswijk
Dortherbeek bij Kring van Dorth voor web
Flierdersbeek bij Eefde voor web
grotebeekjuli2018
Stortelersbeek bij Bredevoort-voor web
Bootjes bij Laag Keppel
binnenvaartschip Oude IJssel