Droogte

Gepubliceerd op 25 april 2019

Het groeiseizoen van 2019 is weer gestart. In het groeiseizoen stijgt de watervraag doordat de verdamping van planten, bomen en gewassen stijgt. Als er meer water verdampt dan er valt in de vorm van neerslag spreken we van een neerslagtekort. Nederland beleefde in 2018 de droogste zomer in vijftig jaar. De Achterhoek was een van de droogste gebieden van Nederland. Die gevolgen van deze zomer zijn nu nog steeds merkbaar.  Waterschap Rijn en IJssel houdt de situatie goed in de gaten en doet er alles aan om de regen die er valt vast te houden, zodat deze in de grond kan trekken. De actuele situatie en het antwoord op veel gestelde vragen vindt u op deze pagina.

Actueel

Actuele situatie

waterinformatie

Benieuwd naar actuele waterafvoer, grondwaterstanden en watertemperaturen? Bekijk het dashboard weer en water

Achtergrondinformatie

Wat is droogte?

We spreken van droogte als gedurende een langere periode minder neerslag valt dan er verdampt. Het neerslagtekort is een maat voor droogte. Ons waterschap wordt extra alert als (delen van) beken stoppen met stromen en/of als er waterkwaliteitsproblemen op (kunnen gaan) treden in zowel landelijk als stedelijk gebied.

Droogte is dat erg?

In droge perioden is het vaak mooi weer met weinig regen. Niets aan de hand zou je zeggen. Echter door het weinige water stokt de doorstroming in beken en sloten en warmt het water sneller op. Hierdoor kunnen problemen met de waterkwaliteit ontstaan, zoals blauwalg en vissterfte.

Wat kunnen we doen?

Droogte is niet te voorkomen. We hebben immers niet in de hand hoeveel neerslag er valt of hoe warm het is. Maatregelen die het waterschap kan nemen zijn gericht op het zo lang mogelijk vasthouden van water en het voorkomen of beperken van waterkwaliteitsproblemen. U kunt zelf ook wat doen!

Vragen & antwoorden

We hebben een overzicht van vragen en antwoorden voor u op een rijtje gezet. Vragen die wij krijgen over de droogte in het beheergebied van ons waterschap.

Weet van water

weet van water

Bekijk de foto's uit 2018

Baakse Beek bij Vorden
beregenen voor web
Bielheimerbeek- voor web
droogte in het stroomgebied Oude IJssel
Blauwalg in Winterswijk
Dortherbeek bij Kring van Dorth voor web
Flierdersbeek bij Eefde voor web
grotebeekjuli2018
Stortelersbeek bij Bredevoort-voor web
Bootjes bij Laag Keppel
binnenvaartschip Oude IJssel