Droog, maar nog niet heel erg

Gepubliceerd op 13 mei 2022

Het is droog is onze regio, maar de droogte is nog niet heel erg. We hebben al sinds de winter zoveel mogelijk regenwater opgevangen. Dit water hebben we vastgehouden in beken en sloten en in de grond laten zakken. Ook heeft het in de eerste helft van maart nog veel geregend. We denken dat dit ons nu helpt. We kunnen de droogte niet helemaal voorkomen. Want als het niet regent wordt het uiteindelijk droog. We hebben de droogte wel een paar weken kunnen uitstellen.

Zonder regen wordt het steeds droger

Vorige week hadden we nog normale waterstanden voor deze tijd van het jaar. Afgelopen week was het mooi weer en droog. Volgende week wordt het heel warm. We verwachten voor de komende weken ook niet veel regen. Het wordt de komende weken dus waarschijnlijk steeds droger.

MF00178
Sproeiers op een weiland

Droogte merkbaar

In de gebieden rond Aalten, Lichtenvoorde en Winterswijk en rondom Zelhem is de droogte al goed te merken. Deze gebieden liggen hoger. Het grondwater zit hier al erg laag.  De bovenste laag van de bodem is overal al erg droog. In je tuin is dit goed te zien. Planten met kortere wortels hebben daar last van. In de grotere rivieren Rijn en IJssel en in de kleinere beken en sloten zit steeds minder water. Op sommige plekken stroomt het water al niet meer. Hier mogen mensen ook geen water meer uit de beek oppompen om bijvoorbeeld te sproeien. Een totaal verbod om te sproeien is nog niet aan de orde. Een totaal sproeiverbod is heel ingrijpend. Dat stellen we niet zomaar in. We weten nu ook nog niet of dat nodig zal zijn. Dat hangt vooral af van het weer.

Meer weten? Kijk op onze pagina over droogte.