Minder droog, maar niet stabiel

Gepubliceerd op 24 mei 2022

Het is iets minder droog in onze regio. De regen van afgelopen dagen geeft wat lucht. Maar droogte ligt nog op de loer. We houden het water zo lang mogelijk in ons gebied met stuwen.  We kunnen de droogte niet helemaal voorkomen. Want als het niet of weinig regent wordt het uiteindelijk droog. Voor de komende twee weken verwachten we af en toe regen. Maar minder dan normaal voor de tijd van het jaar.

Actuele situatie

Vorige week was het droog in ons gebied. We hadden echt regen nodig. Gelukkig heeft het sinds donderdag geregend. De toplaag van de bodem is nu weer vochtig. Daar profiteren planten en bomen van. Ook het grondwater is op de meeste plekken weer gestegen. Alleen in het zuiden van ons gebied zijn de grondwaterstanden nog lager dan normaal voor de tijd van het jaar. Onze beken en sloten kregen door de heftige buien in korte tijd veel water te verwerken. Dit water konden we niet allemaal tegenhouden. Dan zouden we te maken krijgen met overstromingen. Na een korte opleving staat het water in veel beken nu weer zo goed als stil. Het wordt steeds moeilijker om het water in de beken op peil te houden. In de Berkel en de Schipbeek laten we water in vanuit het Twentekanaal. Op andere plekken kan dat helaas niet.

Vissen hadden het moeilijk

De afgelopen dagen hebben we meldingen gekregen van dode vissen. Dit komt waarschijnlijk doordat er een korte tijd te weinig zuurstof in het water zat. Vissen kunnen hier niet tegen. We ruimen dode vissen op. Gelukkig komt er nu weer meer zuurstof in het water.

Hoe kan dit? In de lucht zit altijd een beetje vervuiling door bijvoorbeeld uitlaatgassen. Ook vallen er blaadjes, poep van dieren en andere dingen op straat en in het riool. Als het regelmatig regent spoelen daken, wegen en het riool steeds schoon. Als het lang niet regent verzamelt alle vervuiling zich. Bij de eerste heftige regenbui spoelt de vervuiling mee naar beken en sloten. Sommige riolen kunnen de heftige buien niet aan. Dan stroomt er ook nog verdund rioolwater in de beek. De vervuiling in wordt in het water afgebroken en opgeruimd. Maar daar is heel veel zuurstof voor nodig. Het water was door het warme weer al flink opgewarmd. In warm en stilstaand water zit veel minder zuurstof dan in koud en stromend water.

Het is dus een optelsom. Er was al weinig zuurstof en er werd nog extra zuurstof nodig voor het opruimen van alle extra vervuiling.

Kijk voor meer informatie, cijfers en grafieken ook eens op onze webpagina over droogte.