Start groeiseizoen - 1 april?!

Gepubliceerd op 31 maart 2022

Als je naar buiten kijkt zou je het niet denken. Maar het groeiseizoen is vandaag officieel begonnen! Het groeiseizoen begint van oudsher op 1 april. Maar klopt dat eigenlijk nog wel?

sneeuw in de tuin op 1 april
Sneeuw op 1 april

Groeiseizoen verschuift

Het KNMI ziet dat dit de laatste jaren verschuift door de verandering van het klimaat. Het groeiseizoen begint nu ongeveer 3 weken eerder dan in 1900. Gek genoeg hebben we steeds later in het seizoen nog te maken met vorst! Het bewijs merk je als je naar buiten gaat deze dagen.

“april doet wat ie wil” of klimaatverandering?

Een beetje van beiden dus. Het groeiseizoen begint echt eerder. Maar eind maart en april blijven grillig. We houden hier in het waterbeheer zoveel mogelijk rekening mee. We laten zoveel mogelijk regen en sneeuw de bodem in trekken. We houden het water in beken en sloten zo lang mogelijk tegen met onze stuwen.

Hoe zit dat met het groeiseizoen?

Wanneer het groeiseizoen start hangt af van de temperatuur. Als het gemiddelde van de nacht- en de dagtemperatuur boven de 5 graden komt, start het groeiseizoen. Dat is het moment waarop bijvoorbeeld gras weer kan groeien. Globaal gaan we ervan uit dat dat op 1 april is. Dan begint het KNMI ook met het meten van bijvoorbeeld het neerslagtekort. Het groeiseizoen eindigt in september.

(bron: KNMI - Groeiseizoen kent steeds langer vorst)