Blauwalgen in Dinxperlo en Bredevoort

Gepubliceerd op 20 juni 2019

In de Grote Gracht in Bredevoort en in Het Blauwe Meer in Dinxperlo zijn blauwalgen aangetroffen. Blauwalgen kunnen giftige en huid irriterende stoffen produceren, vermijd daarom ieder contact met het water (dit geldt ook voor honden). De provincie Gelderland heeft een waarschuwing afgegeven voor dit zwemwater. Er zijn waarschuwingsborden geplaatst.

Blauwalgen

Blauwalgen kunnen irritatie aan de huid en ogen veroorzaken, tot darmklachten leiden (als u of uw huisdier water binnenkrijgt) en op langere termijn schade aan de lever opleveren. Wij adviseren om elk contact door mens of dier met het water te vermijden. Bij eventuele klachten raden wij u aan naar de huisarts of dierenarts te gaan. Vertel hem of haar dat er contact is geweest met blauwalgen.

Zwemwater.nl

Meer informatie over de waterkwaliteit van de officiële zwemlocaties, kunt u vinden op www.zwemwater.nl.

Deze twee gevallen van blauwalg zijn de eersten van deze zomer. een actueel overzicht van locaties met blauwalg en andere waterkwaliteitsproblemen (geen zwemwateren) in het beheergebied van Waterschap Rijn en IJssel vindt u op onze website www.wrij.nl/blauwalg.

Staat een locatie niet op een van deze websites, maar twijfelt u aan de waterkwaliteit of ziet u veel dode watervogels? Vermijd contact met het water en laat het ons weten via 0314-369369 of via www.zwemwater.nl

Terugkerend probleem

Elk jaar veroorzaken blauwalgen problemen in sommige plassen, vijvers en sloten. Vooral voedselrijke wateren met weinig doorstroming zijn hier gevoelig voor. Bij aanhoudend droog en warm weer is de verwachting dat er meer meldingen van blauwalgen bij zullen komen. Houd de (zwem)waterkwaliteit via de genoemde website(s) dus goed in de gaten en gebruik uw gezond verstand.