Hollandse zomer helpt ons

Gepubliceerd op 2 juli 2020

Na een erg droog voorjaar verloopt de zomer tot nu typisch Hollands. Na een periode van warm en droog weer kregen we de afgelopen weken steeds een behoorlijke hoeveelheid regen. Zo is er af en toe kort weer wat stroming in de grote beken en warmt het water in  de beken en sloten niet te veel op. Daardoor zijn er vooralsnog geen hele grote problemen met de waterkwaliteit.

Af en toe een bui

Het neerslagtekort is gestegen tot net boven de  200 mm. De afgelopen weken is het tekort minder hard gestegen. Het neerslagtekort is nu vergelijkbaar met de record-droogtejaren van 1976 en 2018. In 2018 steeg het neerslagtekort in de periode snel. Met de huidige weersvoorspelling verwachten we  de komende periode onder de waarden van 1976 en 2018 te komen. In de afgelopen maand juni is iets meer regen gevallen dan gemiddeld. De droogte is echter nog niet voorbij. We vragen iedereen zuinig te blijven met water, want we hebben het grootste gedeelte van zomer nog voor ons.

Onttrekkingsverboden wordt goed nageleefd

Het waterschap controleert streng of men zich houdt aan de onttrekkingsverboden. Op een paar uitzonderingen na is dit het geval. Het waterschap is hier blij mee. Ook de komende weken blijven wij streng controleren.