Ondanks regen nog steeds droog

Gepubliceerd op 28 september 2020

Het is een druilerige dag vandaag. Afgelopen weekend heeft het in ons beheergebied flink geregend. Er viel tussen de 15 en de 35 mm regen. De lokale verschillen waren groot. Voor de komende dagen wordt af en toe regen verwacht. Door de lagere temperaturen en doordat de meeste gewassen nu van het land af gaan en bomen hun blad beginnen te verliezen neemt de verdamping af. We zien daardoor dat het neerslagtekort de afgelopen dagen licht is gedaald tot 305 mm. Dat is net onder het niveau van, landelijk het droogste jaar ooit recordjaar, 1976.

Neerslagtekort2020 (1)

Grondwaterstanden erg laag

De regen die er gevallen is en die nog wordt voorspeld is niet genoeg om de droogte op te lossen. We zien wel dat onze beken (waarschijnlijk tijdelijk) wat meer water afvoeren. Als het weer wat minder regent zal deze afvoer ook weer afnemen. Aan de huidige grondwaterstanden zien we hoe droog het nog werkelijk is. Vrijwel overal zijn de grondwaterstanden nog steeds erg laag.

Afhankelijk van hoeveel neerslag er komende herfst en winter gaat vallen kan het nog wel weken tot maanden duren voordat het watersysteem zich voldoende heeft hersteld. Tot die tijd blijven de geldende onttrekkingsverboden voor grond- en oppervlaktewater van kracht.

Zoveel mogelijk water vasthouden

We houden de regen die er valt zoveel mogelijk vast in het gebied, zonder dat dit leidt tot wateroverlast. Dit doen we door onze stuwen hoog te zetten en soms het water via een andere route te leiden zodat het een langere weg af legt voordat het in een grotere beek stroomt. Ook leggen we in kleinere slootjes (tijdelijke) schotbalk stuwen aan die het water tegen houden. U kunt zelf ook helpen. U kunt uw duiker afsluiten. U kunt hiervoor nog steeds bij ons duikerafsluiters aanvragen [ link]. Ook is de herfst de ideale tijd om tuin eens op de schop te nemen. Vervang tegels voor planten en koppel uw regenpijp af van het riool. Of plaats een regenton! Elke druppel telt!