Exoten

Gepubliceerd op 25 juli 2013

Exoten (niet inheemse planten en dieren) zijn planten en dieren die oorspronkelijk niet in Nederland voorkomen. Vaak worden ze verkocht door tuincentra of vijverspeciaalzaken omdat ze mooi zijn en snel groeien. Sommige soorten hebben Nederland op eigen kracht weten te bereiken. Een aantal exotische waterplanten en vissen doet het erg goed in de Nederlandse wateren. Ze vermeerderen zich snel omdat ze geen natuurlijke vijanden hebben.

De grote rivieren zoals de IJssel bevatten veel soorten vissen en waterbeestjes die hier van oorsprong niet voorkwamen. Ze zijn via het Main-Donaukanaal in het Rijnstroomgebied terecht gekomen. Voorbeelden zijn de marmergrondel en de tijgervlokreeft.

Exotische waterplanten en vijvervissen

Anders is het met een aantal waterplanten, afkomstig uit de tuincentra. Doordat ze erg snel groeien, verdringen ze normale soorten in het water. Exotische waterplanten, zoals de grote waternavel, kunnen de waterdoorvoer belemmeren en wateroverlast veroorzaken. Ook vijvervissen zoals de goudelrits kunnen voor problemen zorgen omdat ze ziektes op de inheemse vissen kunnen overbrengen.

Waterteunisbloem (exoot)

Waterteunisbloem (exoot)

waterexoot

Watercrassula (exoot)

In vijver of gft container

Voorkomen is beter dan genezen. Houd de exoot uit sloot en plas en gooi overtollige vijver- en aquariumplanten in de afvalbak. Ook vijvervissen zoals koikarpers of goudelritsen horen niet in de sloot.