Vismigratie

Gepubliceerd op 17 maart 2016

Het is voorjaar. Boeren maaien hun land, bomen en struiken lopen uit, vogels leggen een ei en op, aan en in het water is het ook onrustig. Wij vroegen vissers Gerrit Sloot en Rick Boerboom wat zij toch aan de waterkant doen.

Gerrit Sloot 3

Gerrit Sloot

Gerrit Sloot: "Samen genieten van water en natuur"

“Ik ben een mooi-weer-visser! In de lente en de zomer vind ik het heerlijk toeven langs de waterkant. Meestal zoek ik een stek aan de Buurserbeek in Haaksbergen. Alleen of met z’n tweeën, gewoon lekker rustig genieten van alles wat je ziet. Niet alleen van het water, maar alles erom heen. De vogels, de paarden, het groen en natuurlijk de historische watermolen.

Als recreant hoef ik daarom ook niet per se iets te vangen. Dat is anders bij wedstrijdvissers. Ik ben fanatieker als voorzitter van de Hengelsportvereniging Haaksbergen en ook als secretaris van Sportvisserij Oost-Nederland. Vanuit die functies vind ik het belangrijk dat organisaties samen optrekken om zowel natuurontwikkeling als recreatie aan het water mogelijk te blijven maken. Iedereen moet er op zijn eigen manier van kunnen genieten, maar altijd met respect voor elkaar en het milieu. Met de waterkwaliteit zit het hier overigens wel goed. De beek is de afgelopen jaren helderder geworden en door de meandering zijn er meer paaiplekken ontstaan in de ondiepe delen. Dat is goed voor de aantallen én de soorten vis. Kenners weten dat. En ik vang zelf natuurlijk ook wel eens wat. Hier zit echt van alles. Een prachtplek.”

Op zoek naar paaigronden

Als in het voorjaar de watertemperatuur boven de 10 graden Celcius stijgt krijgen de eerste vissen zin om te paaien. Gedreven door een natuurlijke drang tot voortplanten gaan vissen op zoek naar geschikte paaigronden. Dit zijn meestal relatief ondiepe plekken met stromend en helder water en een bodem met grint en/of stenen. Deze gronden vind je veel bij de bron van beken, dus waar een beek of rivier begint. Daarom zwemmen de vissen tijdens de paaitrek tegen de stroom in. Als ze een geschikte plek hebben gevonden leggen de vrouwtjes, soms vrij in het water en soms op een plek.

Reislustige types

Jonge visjes laten zich weer met de stroom meevoeren en groeien op totdat ze zelf geslachtrijp zijn en op hun beurt bij het stijgen van de watertemperatuur op zoek gaan naar geschikte paaigronden. Dat kan wel een jaar of 5 duren. De ene vis legt tijdens zijn leven grotere afstanden af dan de andere. De afstand kan variëren van enkele tientallen kilometers tot honderden kilometers. Tijdens hun tocht komen vissen veel barrières tegen, zoals stuwen, sluizen en gemalen. Vispassages zorgen ervoor dat vissen zo'n barrière kunnen passeren en stapsgewijs om een stuw of gemaal heen zwemmen.


Aan de waterkant met Rick Boerboom

Rick Boerboom

De opwinding die je voelt als je een grote karper aan de haak hebt geslagen .. Lees meer

Vispassages

scan425

Weet jij hoeveel treden een vistrap heeft? Lees meer

Wist je dat?

lezenblijftmoeilijk_9190

Wat heeft deze Aalscholver niet begrepen, wat iedere visser wel zou moeten weten?