Met de vis gaat het stroomopwaarts

Gepubliceerd op 9 mei 2016

Vissen is voor mij spanning en ontspanning.

Rick Boerboom

“De opwinding die je voelt als je een grote karper aan de haak hebt geslagen, maar ook de rust van vaak een mooie, natuurlijke omgeving. Ik heb de hengelsport met de paplepel ingegoten gekregen. Al zolang ik me kan heugen zit ik aan de waterkant.

In al die jaren heb ik de waterkwaliteit ook zien toenemen. Het water in de beken en rivieren is helderder geworden door betere waterzuivering en er is steeds meer begroeiing van waterplanten op de bodem. Dat is goed voor de visstand. Nu ook steeds meer stuwen en sluizen vispasseerbaar worden, zal ook dat de diversiteit in populaties ten goede komen. Door bypasses en vistrappen aan te leggen, kunnen vissen weer stroomopwaarts zwemmen van hun paaiplaatsen naar de gebieden waar ze opgroeien.

Een mooi voorbeeld vind ik de Bielheimerbeek bij Landgoed ‘t Maatje in Gaanderen. De horde van de stuw is daar geen probleem meer voor vissen. Op het landgoed is bovendien een fantastisch stuk nieuwe natuur ontstaan. Niet alleen als visser geniet ik daarvan, ook als ecoloog. Ik hoop dat de waterschappen hierin blijven investeren. Wie weet zijn er op termijn dan ook weer kansen voor de zalm of de steur in onze binnenwateren. Dan bel ik de krant.”