Zoeken

Vissen en de paashaas, een wereld van verschil?

Gepubliceerd op 17 maart 2016

Een vis en de paashaas, twee totaal verschillende werelden. De een in het water, de ander op het land. De een glibberig, de ander harig. De een echt, de ander verzonnen.

... En toch hebben ze meer gemeen dan je in eerste instantie zou denken.....

Verstoppen

Net als de paashaas verstoppen ook vissen hun eieren. Niet allemaal natuurlijk, maar ook niet alle hazen zijn paashazen. Sommige vissen verspreiden miljarden eitjes los in het water. Andere vissen leggen veel minder eieren, maar verstoppen deze zorgvuldig onder stenen  en planten. Net als de paashaas.

Lente

De paashaas staat symbool voor de lente en vruchtbaarheid. Als het lente wordt trekken ook veel vissen erop uit. Vissen trekken stroomopwaarts om geschikte plekken te zoeken om eitjes te leggen, ofwel te paaien (het voortplantingsgedrag van vissen). Deze vismigratie start als de watertemperatuur hoog genoeg is, rondom Pasen dus...

Kleurrijk

Visseneitjes hebben, anders dan paaseieren, meestal onopvallende kleuren. Ze moeten immers niet opgegeten worden. De paaiende vissen zelf krijgen wel prachtige kleuren. Net als bij andere dieren zijn het vooral de mannetjes die van kleur veranderen in de paaitijd.

driedoornige stekelbaars op zoek naar vrouwtje

Driedoornige stekelbaars man op zoek naar vrouwtje (foto: Blikonderwater)


Vispassage stuw Voorst Aa-strang 25102015

Immigratie, emigratie, VISmigratie! verwarrend he?!

Hengelsport

visplanner_73821

Zelf een hengeltje uitgooien? Bekijk de lijst met viswateren in Nederland.