‘Water en groen betekenen wat in Arnhem’

Gepubliceerd op 12 maart 2021

Arnhem heeft een bijzondere band met groen en water. Park Sonsbeek heeft daarin een haast iconische status, maar net zo bijzonder – en misschien wel mooier – is Park Angerenstein. De vijvers, de heldere waterlopen door het groen en de kleine watervalletjes maken dit gebied heel interessant.

Wandelen en hardlopen over de mooie paden. Spelen, sporten en picknicken op het grote veld, in het bos of in de fijne binnentuin. In Angerenstein kan het allemaal. En altijd omringt door water. Voor de bron van de beek die de vijvers voedt, de Beek op de Paasberg, moeten we naar een vijver bovenaan de iets verderop gelegen Bronbeeklaan. Dat is een sprengkop, gevoed uit het Veluwemassief. Het mooie daarvan is dat het water altijd stroomt. Andere steden hebben ook water, maar dat staat vaak stil. Hier stroomt het. Daardoor zijn de beken en vijvers in Park Angerenstein ook zo helder.

Vanuit de bron stroomt het water door een avontuurlijk aangelegde waterspeelplaats aan de Bronbeeklaan langs de velden van korfbalvereniging Oost-Arnhem en het Beekdal Lyceum naar het park. Heb je het over Park Angerenstein, vergeet dan niet het prachtige en eveneens parkachtige landgoed van verzorgingshuis Insula Dei in één adem te noemen. Ze lopen in elkaar over.

Het water uit de bron verdelen we over beide gebieden. Een deel gaat door het park, het andere deel stroomt door de tuinen van het verzorgingshuis. Een klepje open of dicht kan het verschil maken tussen teveel of te weinig water in een van beide gebieden. De natuur gaat altijd zijn eigen gang. Het water kun je niet altijd sturen, maar je kunt het wel zoveel mogelijk naar je hand zetten door ermee te spelen.

Water en groen betekenen wat in Arnhem. Dat merk je hier, maar ook op andere plekken in de stad. Bijvoorbeeld het project in de binnenstad waar de St.Jansbeek weer bovengronds is gehaald. Een vergelijkbaar, maar kleinschaliger initiatief was er in 2005 ook in de wijk Angerenstein, grenzend aan het park. Buurtbewoners namen het voortouw om de Julianabeek weer op te graven. Dat eeuwenoude sprengbeekje werd in de jaren dertig van de vorige eeuw bij de bouw van de wijk onder de grond gestopt, maar stroomt nu weer vanuit het bos in het park door de voortuinen aan de Julianalaan.

Kortom Park Angerenstein is echt de moeite van het bezoeken waard. Ga je op pad, hou je wel aan de geldende corona-maatregelen.