Rondom de Schipbeek geniet je van water, natuur en cultuur

Gepubliceerd op 11 augustus 2017

Vraag Hans Roeterdink naar zijn favoriete plek van Waterschap Rijn en IJssel en hij geeft een pasklaar antwoord: het stroomgebied van de Schipbeek nabij het gezellige kunst- en cultuurstadje Diepenheim met zijn landgoederen middenin de natuur. De uitvoerder van de unit Onderhoud werkt er al 23 jaar en kent er nagenoeg elk wandel- en fietspad. ‘Een prachtgebied om te genieten van water, natuur en cultuur’, zegt hij.

We wandelen langs de oever van de Schipbeek naar de plek waar deze historische watergang het Twentekanaal doorkruist. Een mooi technisch hoogstandje, vindt Hans. Hij weet alles van de Schipbeek, ook van de geschiedenis. ‘Vroeger was dit een belangrijke handelsroute voor de Hanzestad Deventer’, vertelt hij. ‘De beek was destijds ook eigendom van de stad tot de oprichting van het oude Waterschap van de Schipbeek in 1885. Cornelis Lely – die dus later de Zuiderzee inpolderde - was als jonge ingenieur in dienst van dit waterschap en heeft de Schipbeek ontworpen zoals het er nu bij ligt.’

Verderop passeren we een replica van een tolpoortje op de oude route van Deventer naar Münster en vice versa, we zien landgoed Westervlier als één van de zes prachtige landgoederen in dit gebied, en vanaf de Deventerdijk lopen we over een prachtig pad dwars door de akkers tussen Diepenheim en het dorp Gelselaar. Halverwege maakt het pad een rare kronkel, precies langs een 250 jaar oude eik die bekend staat als De Boomtuin van kunstenaar Jeroen Kooijmans, onderdeel van de Tuinen van Diepenheim. Klim via de wenteltrap naar de kruin (de bovenkant van de dijk) van de boom en je hebt een magnifiek uitzicht. Over de akkers, een bosgebied én over de Schipbeek. In het water wemelt het van de kikkerbeet, een kleurrijke waterplant. Geen wonder dat een echtpaar de fiets hier even geparkeerd heeft en geniet van een broodje langs de waterkant.

‘Mooi is het hier, hè?’, merkt Hans op. ‘Ik ben ermee vergroeid. Ook in mijn vrije tijd kom ik hier graag. Het is de combinatie van rust en stilte, van natuur en cultuur, maar ook van recreatie en toerisme. Wandelaars en fietsers kom je hier overal tegen. Dit is een gebied van prachtige ommetjes en klompenpaden. Maar ook wandelaars op het Pieterpad komen hier langs.’ Bij de Hessenhutte aan het einde van het mooie pad bij de Goordijk houden we even stil. De schuilhut in het netwerk van Hessenwegen is het startpunt van vele fiets- en wandelroutes. Of een rustpunt natuurlijk.

Hans wil Diepenheim nog even laten zien. We maken een rondje door deze pittoreske stad van kunst en cultuur met vele galeries, horeca, hotels en b&b’s. Wie het gebied rondom de Schipbeek wil verkennen zou deze gezellige plaats als goede uitvalsbasis kunnen kiezen. Vergeet dan ook niet korenwatermolen Den Haller te bezoeken, een van de oudste nog bestaande watermolens in Nederland. Voor wie graag volledig in de natuur verblijft, zijn er verschillende campings. Boerencamping De Kiefte bijvoorbeeld, op steenworpafstand van de aangelegde vispassage in de Schipbeek. Keuze genoeg om hier een heerlijk weekend of nog langer te vertoeven. Eigenlijk zou je Hans dan als gids mee willen nemen, maar helaas, daarvoor is hij niet te huur. De plaatselijke VVV is vast een goede vervanger.

Wellicht ook interessant voor u: