Muskusratten
Hoe voorkomen we schade aan dijken, veroorzaakt door muskus- en beverratten?
Muskusratten (knaagdier van 1,5-2 kg dat sinds de vorige eeuw in Nederland voorkomt de oevers en dijken kan ondermijnen) zijn geduchte gravers. Door hun gegraaf ondermijnen ze dijken en kades, die daardoor bij hoogwater minder sterk zijn. Bovendien graven ze ook in oevers van sloten, die daardoor inzakken. Daarom bestrijden de waterschappen muskus- en beverratten.
Zorgvuldig
Dat vangen gebeurt zo zorgvuldig mogelijk. Dus op een wijze die zo weinig mogelijk dierenleed veroorzaakt. Het waterschap doet er alles aan om onbedoelde vangst van andere dieren (zoogdieren, vogels, vissen) te voorkomen.
Heeft u een muskusrat gezien?
Heeft u een muskusrat gezien, dan kunt u dit melden op een digitaal formulier. Een muskusrattenvanger gaat er dan op af.
Samenwerking
Het muskusrattenbeheer wordt uitgevoerd binnen het samenwerkingsverband van de Waterschappen Rijn en IJssel, Vallei en Veluwe, Hollandse Delta en Rivierenland.
Wellicht ook interessant voor u:
Zie ook
Ecologisch werkprotocol
Het ecologisch werkprotocol muskus- en beverratten beschrijft de maatregelen die gelden bij werkzaamheden voor het voorkomen van graafschade door muskus- en beverratten.