In huis


U kunt zelf veel doen om zorgvuldig en zuinig met water om te gaan. Beter voor het milieu en uw portemonnee. Wist u bijvoorbeeld dat vochtige doekjes niet in het riool horen? Controleer ook eens of er geen plasticdeeltjes in uw verzorgingsproducten zitten. Kijk ook eens op de website www.waterklaar.nl.

Wat mag wel en wat mag niet in het riool?

Alles wat u door de wc of gootsteen spoelt, komt in het riool terecht. Het riool raakt verstopt door niet afbreekbaar (vast) afval zoals schoonmaakdoekjes, maandverband, (gestold) frituurvet en olie.

knipsel_1_1

Klimaatbestendiger

De gratis app Huisje Boompje Beter helpt om uw huis en tuin klimaatbestendig te maken. Is dat dan nodig? Jawel! Want het klimaat verandert.

Tip: gebruik minder water

Een douchebeurt kost water en energie. Een gemiddelde douchebeurt van 7 minuten kost zo’n 55 liter water. Een bad kost zelfs 110 liter water. Het is beter voor het milieu als u korter doucht, omdat minder water en energie worden verspild en minder afvalwater gezuiverd hoeft te worden op de zuivering van het waterschap. Ook dat helpt ons de waterschapslasten en dus de heffingen lager te houden.

Plastic soep

In veel lichamelijke verzorgingsproducten zoals shampoos, tandpasta’s en cosmetica zijn microscopisch kleine plasticdeeltjes verwerkt. Deze deeltjes komen via het riool bij de zuiveringsinstallaties terecht. Deze zijn er echter niet op toegerust deze deeltjes uit het afvalwater te zuiveren. Zo komen ze terecht in beken en rivieren en uiteindelijk in de oceaan. Daar zijn ze schadelijk voor het waterleven. Via de voedselketen krijgen uiteindelijk ook wij zelf deze plastics binnen. Wereldwijd is er steeds meer aandacht voor deze groeiende ‘plastic soep’.

Met de app ‘beat the microbead’ kunt u verzorgingsproducten scannen. De app laat zien of er microscopische plasticdeeltjes aan het product zijn toegevoegd. Op de website van Beat the microbead leest u hierover meer.

Meer weten over plastic in verzorgingsproducten? Bekijk dit filmpje:

1459749_225020061007797_1219842383_n

Bewust schoonmaken

Voor veel schoonmaakklussen zijn milieuvriendelijke middelen beschikbaar. Als u ze goed gebruikt, maakt u niet alleen uw huis schoon, maar blijft ook het watermilieu schoon.

Wij geven u de volgende tips voor een schoner huis en een schoner milieu:

  • Gebruik bij voorkeur geen chloor. Er zijn genoeg alternatieven voor mildere schoonmaakmiddelen, bij voorkeur met een ecolabel.
  • Om kalkaanslag te verwijderen, kunt u het beste schoonmaakazijn gebruiken. Dat belast het milieu niet en is een prima alternatief voor agressievere kalkverwijderaars.
  • Met name afwastabletten bevatten veel fosfaten die bijdragen aan een onvoldoende waterkwaliteit in de Nederlandse beken, rivieren en meren. Wees daarom zuinig met het gebruik en was zoveel mogelijk met een volle machine. Ook zijn er middelen zonder fosfaten te koop.

Bekijk meer watertips