In uw tuin


Schoon regenwater hoort niet in het riool

Bewust met water omgaan? Koppel dan het regenwater af. Het voorkomt dat schoon regenwater in het riool terechtkomt. Veel regenwater komt via daken, regenpijpen en straatputten in het riool en vervolgens in de waterzuivering terecht. Door schoon regenwater uit het riool te houden hoeven we minder water door het riool te pompen en te zuiveren en dat scheelt in de kosten en het energieverbruik. Door af te koppelen, raken riolen minder vol en hierdoor zijn er minder vaak overstorten op onze watergangen. Dit is goed voor de waterkwaliteit en het leven in en om de beek. Sommige gemeenten geven subsidie voor het afkoppelen (het apart inzamelen van regenwater zodat dit niet meer op het vuilwaterriool wordt geloosd) van regenwater. Informeer eens bij uw gemeente.

Gooi geen vijvermateriaal in de sloot

Gooi nooit vijverplanten en andere materiaal uit de vijver in de sloot, singel of stadsvijver. Sommige waterplanten woekeren namelijk voort in de sloot en komen ook in rivieren terecht. Deze planten belemmeren de doorstroming van het water en moeten daarom uit het water worden gehaald. Dat kost veel geld.

Ook exotische vissen zoals de zonnebaars of dieren zoals schildpadden die inheemse soorten verdringen horen niet thuis in onze watergangen.

Groene daken en gevels

Een groen dak of groene gevel is begroeid met beplanting zoals gras, klimplanten of sedum. Het groen bergt bij hevige regenbuien tijdelijk regenwater, zodat de riolering minder wordt belast. Ook dragen groene daken en vooral gevels bij aan het verminderen van de opwarming van steden en dorpen tijdens warme dagen en hittegolven.

Een groen dak of groene gevel is ook goed voor:

  • Het energieverbruik. In de winter isoleert het namelijk de warmte.
  • Het binnenklimaat in huis, kantoor of bedrijf is aangenamer, vooral tijdens hittegolven.
  • Het dempen van geluid.
  • De biodiversiteit van planten, insecten en andere dieren.

Duurzame planten

Sierplanten uit tuincentra, doe-het-zelfzaken en supermarkten zijn vaak flink bespoten met gewasbeschermingsmiddelen die giftig zijn voor bijen (onderzoek Greenpeace). Een alternatief is om naar een biologische teler te gaan, zelf te telen of plantenruilbeurzen te bezoeken. Of koop - net als het waterschap - planten met een Milieukeur of Groenkeur. Bij de teelt van deze planten houdt de teler rekening met het milieu.

Bestrating

Bekijk of een halfopen bestrating van bijvoorbeeld schors, schelpen of grind voor uw tuinpad volstaat. Halfopen bestrating is waterdoorlatend en bij een goede aanleg voorkomt het onkruidgroei. Vraag bij een bouwmarkt of een tuincentrum advies over de benodigde dikte van de laag en de wijze van aanleggen.

Schutting

Schuttingen zijn meestal gemaakt van tuinhout. Tuinhout dat bij de bouwmarkt of het tuincentrum verkocht wordt, is vaak behandeld met wolmanzout. In dit middel zitten zware metalen. Deze zware metalen kunnen met een regenbui via de bodem in het grondwater komen. Staat de schutting vlak bij een watergang? Dan kunnen de metalen in de watergang terecht komen en daar schade aanbrengen. Een groene haag is een natuurlijker alternatief, bijvoorbeeld een beukenhaag. Je kunt eventueel ook kiezen voor een andere mogelijkheid, namelijk een hardhouten schutting met een milieu-keurmerk. Hoeft de schutting niet zo lang mee te gaan? Kies dan voor bamboe of wilgentenen.

Tegel eruit, plant erin

In steden en dorpen zie je dat groene tuinen in rap tempo helemaal bestraat worden. Dat heeft veel negatieve gevolgen. Minder groen in de tuin betekent minder vogels, insecten en andere dieren. Ook warmt de stad meer op bij hoge temperaturen en kan het regenwater bij grote regenbuien niet meer in de grond zakken. Hierdoor neemt de wateroverlast bij hoosbuien toe. Maak daarom ruimte voor groen, kijk voor tips om de tuin groener te maken op www.operatiesteenbreek.nl

Een groene tuin helpt om in de zomer de temperatuur een paar graden te laten dalen. Bestrating houdt warmte juist vast. Ook bomen zorgen voor meer koelte in de tuin tijdens hittegolven. In een groene tuin zoeken vogels, insecten en vlinders bovendien beschutting en voedsel. Door meer groen in uw tuin te zetten, droogt de bodem minder snel uit. Het is dan minder snel nodig om de planten extra water te geven.

Ook het waterschap helpt mee om water en groen weer in de stad of dorp terug te brengen. Zo is in de wijk Coehoorn in Arnhem een groene waterspeeltuin aangelegd.

PB2_Nationale_Tuinweek__Tegel_eruit__plant_erin__4_01

Bekijk meer watertips