Traineeship Waterkracht


Logo Waterkracht goed

Het Traineeship Waterkracht is een collectieve samenwerking van 5 waterschappen in het midden en oosten van het land: Drents Overijsselse Delta in Zwolle, Rijn en IJssel in Doetinchem, Vallei en Veluwe in Apeldoorn, Vechtstromen in Almelo en Zuiderzeeland in Lelystad.

JOUW START, ONZE TOEKOMST

Wil jij als trainee ervaring opdoen die het begin van je loopbaan een kickstart geeft? Wil jij nu de basis leggen voor een veelbelovende carrière? Ben je analytisch sterk, ondernemend, omgevingsgericht en zet je je graag in voor een belangrijk maatschappelijk doel? Word dan trainee bij een van de vijf waterschappen binnen Waterkracht! Ontwikkel jezelf en maak samen met ons impact op onze leefomgeving.

Wij zoeken trainees binnen 5 thema’s:

Techniek: je kunt hierbij denken aan het ondersteunen in verschillende waterprojecten en baggerplannen, het toepassen van nieuwe zuiveringstechnieken en je biedt ondersteuning bij civiel gerichte projecten.

Land Water Milieu: je versterkt het waterschap in uitvoeringsprojecten rondom klimaat, bijvoorbeeld het droogte probleem, en ondersteunt bij de invoering van de Kaderrichtlijn Water en het Actieplan Bodem en Water.

Energie en Duurzaamheid: denk aan opdrachten gericht op duurzaam waterbeheer, duurzame energieopwekking en duurzaam grondstofgebruik. Er lopen op dit moment innovatieprojecten waar jij een steentje aan bij kan dragen.

Digitale transitie: je ondersteunt in activiteiten rondom datagedreven werken, waterinformatie, organisatie- en procesverandering, informatieveiligheid en privacy & ethiek.

Bedrijfsvoering-ondersteuning: je richt je op activiteiten op het gebied van personele, bedrijfskundige of financiële vraagstukken.

Aan de diverse thema’s koppelen we opdrachten. Deze opdrachten worden in de selectieprocedure bekend gemaakt aan de kandidaten die uitgenodigd worden voor de selectiedag. De selectiedag wordt gehouden op 27 oktober 2021 te Zwolle.

Het traineeship

Vanaf 1 januari 2022 kom je gedurende 2 jaar 2 keer een periode van 12 maanden te werken bij een van de deelnemende waterschappen. Tijdens dit traineeship staat het ‘jouw start, onze toekomst’ centraal. Het biedt zowel inhoudelijke verdieping als volop ruimte voor persoonlijke groei. Dit houdt in dat je naast je 32-urige werkweek per 2 weken 8 uur besteedt aan:

 • Training op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.
 • Expertdagen, waarin actuele thema’s worden uitgediept.
 • Kennistrips, waarin je kennis maakt met de waterschapswereld door op locatie te gaan kijken
 • Vrije velden, waarin je als traineegroep zelf de ruimte krijgt voor het uitkiezen van onderwerpen.
 • Intervisie, een gestructureerde wijze om problemen aan te pakken.
 • Coaching, waarbij (naast een directe collega als werkbegeleider) iemand in de organisatie op enige afstand mee reflecteert op jouw ervaringen in het werk en mogelijke dilemma’s.
 • Een collectieve opdracht, waarbij je samen met alle trainees werkt aan de opdracht over de waterschappen heen.

Wie ben jij?

Jij hebt een afgeronde hbo/wo opleiding op het gebied van watermanagement, geografie, ecologie, planologie, milieukunde, hydrologie, civiele techniek, informatiekunde, procestechnologie bedrijfskunde of beleid, (technische) bestuurskunde, personele wetenschappen, juridisch of een vergelijkbare studierichting en hebt maximaal 2 jaar werkervaring. Je kunt ook solliciteren op deze trainee vacature als je nog geen werkervaring hebt en aan het begin staat van jouw carrière!

Je gaat voortvarend aan de slag met een leuk project en bent niet bang om zelf op collega’s af te stappen en kritische vragen te stellen. We staan open voor jouw creativiteit en toffe ideeën. Aangezien jij bij twee verschillende waterschappen aan de slag gaat als trainee, heb jij een flexibele instelling t.o.v. de reisafstand woon-werkverkeer.

Daarnaast word jij vrolijk van onderwerpen zoals innovatie en duurzaamheid. Je bent enthousiast en hebt een proactieve instelling. Je gaat bevlogen aan de slag met uitdagende vraagstukken en je herkent jezelf in een leergierige persoonlijkheid. Je volgt daarnaast trainingen met andere trainees en je vindt het leuk om met elkaar de samenwerking op te zoeken en ervaringen met elkaar te delen.

Wat kun je verwachten?

 • Een startsalaris van € 2.636,- (schaal 9, 32 uur per week). Naast het salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB) van 21% bovenop je brutosalaris wat je bijvoorbeeld in kan zetten voor het kopen van extra verlof.
 • Je hebt eens in de 2 weken een dag die je besteedt aan trainingen. Deze trainingen dragen bij aan jouw ontwikkeling en volg je in je eigen tijd. Dit doe je samen met de andere trainees.
 • Een spetterende start van je carrière; aan het einde van dit traineeship is de kans groter dat jij aan de slag kan als volwaardig medewerker bij een van de waterschappen.
 • Een thuiswerkvergoeding van € 3,- netto per thuiswerkdag en een eenmalige vergoeding van maximaal van € 850,- om je thuiswerkplek arbotechnisch in te richten (toekenning uitsluitend bij het eerste waterschap).
 • Reiskosten conform cao en aantal dagen. Voor trainingsdagen krijg je een reiskostenvergoeding van 0,19 per km (waarbij de voorkeur het ov heeft).
Bram

Bram Wennekes, oud-trainee

“Ik vond het erg leuk om bij verschillende waterschappen en afdelingen een kijkje te kunnen nemen. Door het traineeship heb ik een baan gevonden die bij mij past.”

Wil je meer weten?

We staan op dinsdag 31 augustus met de Trainee infobus bij Waterschap Vallei en Veluwe in Apeldoorn en Waterschap Drents Overijsselse Delta in Zwolle.

Anouk en Joyce vertellen je daar alles over het Traineeship en er zijn ook medewerkers van de waterschappen aanwezig om meer te vertellen over hun werk. Zie de afbeelding hiernaast voor de exacte tijden en locaties.

Heb je nu al vragen? 
Neem dan contact op met Joyce Reimink of Anouk van Huissteden van de unit P&O van Waterschap Rijn en IJssel.

WhatsApp-icon-PNG Je kan een appbericht sturen naar: 06-11514698.

Traineebus
Solliciteer

Solliciteren?

Ben jij enthousiast geworden over dit traineeship en wil jij graag bij de waterschappen komen werken? Reageren kan tot 1 oktober 2021 door ons jouw cv en motivatiebrief toe te sturen. Geef in jouw motivatie ook vooral aan welke thema's jou interessant en passend lijken! In de week van 11 oktober ontvang jij bericht van ons of je mee mag doen aan onze selectiedag op 27 oktober 2021.

Waterkracht samen