Waterschapsverkiezingen

Elke vier jaar zijn er waterschapsverkiezingen. Dan kan je een nieuw waterschapsbestuur kiezen. Op 15 maart 2023 kon je stemmen voor ons waterschap. Lees op deze pagina alles over de waterschapsverkiezingen.

Verdeling van de zetels

De definitieve uitslag van de verkiezingen is bekend. Met nieuwe binnenkomer BBB als grote winnaar. De opkomst was ruim 60%. 

Staafdiagram definitieve uitslag verkiezingen. BBB 9 zetels, Water Natuurlijk 5 zetels, PvdA 4 zetels, CDA 3 zetels, VVD 2 zetels, Vrienden van de Berkel 2 zetels, OndernemendWater 1 zetel, LTO (geborgd) 2 zetels, VBNE (geborgd) 2 zetels

Definitieve uitslag van de verkiezingen

*   BBB en OndernemendWater zijn nieuwe partijen in 2023

** Vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen deden niet mee in 2023. Er zijn in 2023 geen geborgde zetels meer voor de Kamer van Koophandel.

Welke mensen zitten er in het nieuwe bestuur?

BBB (Boer Burger Beweging)
93.584 stemmen
Dennis Wolsink

Willem Kraaijenzank

Herman Koster André Adolfs
Bert Geerdink Anette Nijhuis
Gerrit Bluemink Freek Diersen
Jos Bolk  
Water Natuurlijk
54.758 stemmen
Antoinet Looman Ruud Pleune
Phebe Kloos Huibert Brouwer
Margaret van Diermen  
PvdA 
48.380 stemmen
Anna-Lena Penninx Marlies van de Voort
Barbara Veltrop André Menting
CDA
34.025 stemmen

Danielle

Robbertsen- Boon

Theo

Donderwinkel

Belinda Elfrink  
VVD
25.263 stemmen
Floor Wissing- Kunst André de Groot
Vrienden van de Berkel
22.452 stemmen
Martin Bouwmeesters Gemma Brinkhuis
OndernemendWater
12.724 stemmen
Otto Willemsen
Vereniging van Bos- en Natuurterrein Eigenaren (VBNE)
geborgd
Gerrit Jan Liet Peter van den Tweel
Land- en Tuinbouworganisatie (LTO)
geborgd
Peter Schrijver

Luc Ratering

 

AWP voor water klimaat en natuur (9.636 stemmen) en 50PLUS (8.736 stemmen) hadden niet genoeg stemmen voor een zetel in het algemeen bestuur

Wanneer begint het nieuwe bestuur?

Het nieuwe bestuur begint op 29 maart 2023. Tijdens de vergadering van het algemeen bestuur legt het nieuwe bestuur de eed of belofte af. Het oude bestuur neemt dan afscheid. Je kan hier bij zijn. De vergadering begint om 14.00 uur in ons kantoor in Doetinchem. Berend Jan Bussink is informateur. De oud-heemraad onderzoekt welke partijen in het dagelijks bestuur willen en kunnen. Hij adviseert ook over het bestuursprogramma. 

Bekijk de hele uitslag

Wij maken de uitslag officieel bekend. Je vindt de publicatie bij de bekendmakingen. Wil je precies weten hoeveel stemmen alle kandidaten hadden? Download dan het bestand met alle stemmen per kandidaat. Dat kan via deze website. Klik op het downloadpijltje.

Stem voor een nieuw waterschapsbestuur

Het gekozen algemeen bestuur van het waterschap bestaat uit 30 leden. Het bestuur gaat over het strategische beleid en de beleidskaders van het waterschap. Tijdens de waterschapsverkiezingen kies je de leden van het nieuwe algemeen bestuur van Waterschap Rijn en IJssel. Van de 30 bestuursleden zijn er 26 gekozen. Vier bestuursleden hebben een vaste plaats. Dat noemen we een geborgde zetel. Twee van deze zetels zijn voor vertegenwoordigers van de Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren (VBNE). En twee zetels zijn voor vertegenwoordigers van LTO Noord.

Stel je vraag

Heb je vragen over de waterschapsverkiezingen of wil je het proces-verbaal over geldigheid en nummering kandidatenlijsten? Stuur dan een e-mail of bel met projectleider Zalin Gouriye.

Bellen0314- 369 369 0314- 369 369 Stuur e-mail
portretfoto Zalin Gouriye