Meten en monitoren
Inleiding
Een belangrijk instrument voor het waterbeheer is het meten en monitoren van de kwaliteit en kwantiteit van het oppervlaktewater en grondwater. Hierdoor krijgen we o.a. inzicht in de langjarige ontwikkeling van die kwantiteit en kwaliteit. Met deze inzichten kunnen we het dagelijks beheer ondersteunen en maatregelen nemen om dit te verbeteren. Bovendien leren we op basis van deze informatie meer over de werking van het watersysteem.
Aanpak
Doelen bij monitoring
Doelen bij monitoring
Het waterschap heeft verschillende doelen voor het meten en voor de monitoring. We willen hiermee de volgende zaken bereiken:
- Ondersteuning van het operationele, dagelijkse beheer, zoals het peilbeheer en de processturing van de rioolwaterzuiveringsinstallaties.
- Inzicht krijgen in de effectiviteit van uitgevoerde maatregelen, en beoordelen of het gevoerde beleid tot de gewenste ontwikkelingen leidt.
- Kennis en inzicht verbreden en ontwikkelen, bijvoorbeeld door projectmatige meet- en monitoringsstudies.
- Toetsen of de huidige watersituatie aan de gestelde doelen en normen voldoet, zoals aan de normen voor waterkwaliteit, aan normen voor wateroverlast en zwemwaterkwaliteitseisen.
- Toetsen of het waterschap afspraken met partners en medeoverheden nakomt.
Het waterschap stelt regelmatig een watersysteemrapportage op, waarin de meetresultaten van meerdere jaren worden gebundeld en geanalyseerd. Ook worden op basis daarvan aanbevelingen voor het toekomstig waterbeheer opgesteld.
Samenwerking bij monitoring
Samenwerking bij monitoring
In deze planperiode willen de waterschappen in Rijn-Oost de gezamenlijke monitoring uitbreiden. Nu nog afzonderlijke informatie wordt verder op elkaar afgestemd en voor nieuwe informatievragen stellen we een gezamenlijk meetplan op. Ook kan voor bepaalde thema's een gezamenlijke rapportage worden opgesteld.
We zetten innovatieve technieken in die de monitoring verbeteren, bijvoorbeeld 'passive sampling (monstername)', online metingen en ‘remote sensing (techniek waarbij vanaf grote hoogte, met vliegtuigen of satelieten metingen worden verricht)’.
Daarnaast verbreden we landelijk de samenwerking om de terugkoppeling naar landelijk beleid en kennisontwikkeling zo groot mogelijk te maken. Dit geldt bijvoorbeeld voor het onderzoek naar maatregel-effectrelaties op het gebied van ecologie, waarbij de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA (stichting onderzoek waterschappen)) een coördinerende functie heeft.