Kaumera is een waardevolle grondstof. We halen deze stof uit rest- en afvalwater. In veel producten kunnen we Kaumera gebruiken in plaats van chemische stoffen. Bijvoorbeeld in de landbouw.
Wat doen we?
Met een speciale installatie halen we Kaumera uit gezuiverd afvalwater. Het is een biologische grondstof die we op veel manieren kunnen gebruiken. Kaumera kan water vasthouden, maar ook afstoten. Het is brandwerend en is een heel goed bindmiddel. Verder zitten er stoffen in waardoor sommige planten en gewassen beter groeien.
Waarom doen we dit?
We willen als waterschap bijdragen aan de circulaire economie. Met Kaumera hebben we een biologische grondstof die we op allerlei manieren kunnen gebruiken in plaats van chemische stoffen. Dat is beter voor het milieu. Ook blijft er minder restslib over bij de zuivering. Dat scheelt in de kosten en CO2 uitstoot omdat restslib bij een afvalbedrijf verwerkt moet worden.
Onze aanpak
De eerste Kaumera fabriek ter wereld staat in Zutphen op het terrein van ons waterschap. Omdat Kaumera helemaal nieuw is, valt er nog veel te ontdekken. Daarom doen we samen met de markt veel onderzoek. Er lopen grote testen met verschillende producten. Een paar voorbeelden: grond verbeteren bij jonge bomen; een coatinglaag om zaden en mestkorrels, bodemverbeteraar voor maisvelden. Voor de bouw is er een 3D printpasta waar Kaumera in zit. Daarmee maken onze partners materialen zoals bouwblokken en toiletten.
De planning
In 2025 starten we met twee nieuwe organisaties. Een coöperatie van vier waterschappen gaat zich bezighouden met de productie. Een start-up BV houdt zich bezig met de verkoop en marketing. Deze start-up BV heet Kaumera Sales & Services, Er gaan zo meer mensen aan de slag met Kaumera. Daardoor kunnen we nog meer resultaten halen uit onderzoeken en de gesprekken met de klanten. We verwachten een goede afzet voor 2025 en de jaren erna.
Kaumera wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van de Europese Unie in het kader van het LIFE programma