Digitale toegankelijkheid

Wij vinden het belangrijk dat ons waterschap benaderbaar, persoonlijk, betrokken en bereikbaar is. Iedereen moet onze website goed kunnen gebruiken. En de informatie kunnen begrijpen. Op deze pagina lees je wat wij doen aan digitale toegankelijkheid.

Toegankelijk voor iedereen

Iedereen heeft onbeperkt toegang tot de informatie op deze website. Ook mensen met een (tijdelijke) beperking. Dat noemen we digitale toegankelijkheid.

Als je (tijdelijk) een beperking hebt is het bezoeken van een website soms een hele uitdaging. Denk aan iemand die blind of kleurenblind is. Maar ook iemand die zijn handen, en dus de muis, niet goed kan gebruiken.

De website is zo ontworpen dat iedereen onze nieuwe website kan gebruiken. Je kan met je muis door de site heen ‘klikken’ of je kan met de tab toets de website bedienen. We gebruiken veel kopjes. En plaatjes met belangrijke informatie hebben een beschrijving in tekst. Software die teksten voorleest kan de informatie dus goed voorlezen en bijvoorbeeld vertellen wat er op een foto staat.

Deze website is toegankelijk gemaakt

We gebruiken bijvoorbeeld een groter lettertype, duidelijke kleuren en een logisch menu. Onze video’s hebben ondertiteling. Dat is fijn als je niet goed kan horen. Maar ook als je in een volle trein een filmpje wil bekijken. We voldoen nu aan de wet die zegt dat alle overheidswebsites toegankelijk moeten zijn voor iedereen.

Begrijpelijk voor iedereen

We vinden het belangrijk dat de informatie op onze website duidelijk en begrijpelijk is. Ook als je geen hoge opleiding hebt gehad. Daarom schreven wij alle teksten in begrijpelijke taal. Dat leest voor iedereen fijner. Je kan bijna alle informatie bij ons opvragen. We willen de website overzichtelijk en duidelijk houden. Daarom zetten we niet alles op de website. Veel (beleids)documenten en plannen zijn ingewikkeld geschreven. Of ze zijn heel technisch. Ze zijn niet gemaakt om op je telefoon of tablet te lezen. Terwijl steeds meer mensen vooral hun telefoon gebruiken voor het internet. En voorleessoftware kan met sommige bestanden niet uit de voeten. Daarom plaatsen wij geen downloads (pdf) op onze website. Wil je iets weten of opvragen? Bel of mail ons dan. Bij veel onderwerpen staat een contactpersoon.

Wat doen wij aan digitale toegankelijkheid?

  • We hebben sinds oktober 2022 een nieuwe website www.wrij.nl.
  • We houden ons aan de eisen van digitale toegankelijkheid - WCAG-niveau AA.
  • We laten deze website regelmatig toetsen op digitale toegankelijkheid door een onafhankelijke partij.
  • We controleren regelmatig de teksten, afbeeldingen en video's op de website.
  • We zetten géén downloads (PDF's bijvoorbeeld) op onze website. Deze zijn vaak niet toegankelijk.
  • We trainen onze collega's en bestuurders in het schrijven van begrijpelijke teksten.
  • We volgen ontwikkelingen op gebied van begrijpelijke taal en digitale toegankelijkheid.

Wettelijke verplichting digitale toegankelijkheid

Als waterschap moeten wij een toegankelijkheidsverklaring op al onze websites zetten. In zo'n verklaring staat of de website aan de eisen van digitale toegankelijkheid voldoet.

Status digitale toegankelijkheid

Onze website wrij.nl voldoet volledig aan de eisen van digitale toegankelijkheid. We hebben nu status A. We voldoen aan de wettelijke verplichting en volledig aan de gestelde norm (WGAC 1.2 niveau AA). 

Bekijk onze toegankelijkheidsverklaring
Label Status digitale toegankelijkheid website www.wrij.nl

Status toegankelijkheid website wrij.nl

Wij werken aan het geheel digitaal toegankelijk maken en houden van onze website wrij.nl. Onze andere websites van het Waterschap Rijn en IJssel zijn momenteel niet digitaal toegankelijk. Sommige vallen ook voor een deel onder de specifieke uitzonderingen. Deze websites gaan we aanpassen of gaan met deze websites stoppen. Onze ambitie is om voor 31 december 2025 met al onze websites te voldoen aan de wettelijke verplichting voor digitale toegankelijkheid.

 

Stel je vraag

Heb je een idee om onze website beter en nog toegankelijker te maken? Kan je informatie niet vinden of begrijp je niet wat er staat? Laat het ons weten. Wij helpen je graag.

Bellen06 25519478 06 25519478 Stuur e-mail
portretfoto Minke Huurnink