liveblog gesloten

Liveblog droogte

De aflopen jaren is het in deze periode van het jaar vaak droger dan normaal. In dit live blog houden we je op de hoogte van de situatie op dit moment. 

 1. Liveblog gesloten

  Het is niet meer droog. Wij sluiten het liveblog.

 2. Sproeiverbod opgeheven

  Vanaf woensdag 16 augustus 2023, 12.00 uur is het sproeiverbod opgeheven. De normale regels voor het opppompen van water uit beken, rivieren en sloten gelden weer. Door de regen van de afgelopen weken is er weer genoeg water. Lees meer in het nieuwsbericht.

   

 3. Eerste week van augustus kletsnat

  In de eerste week van augustus viel er meer regen dan normaal in de hele maand! Het grondwater staat veel hoger dan normaal. De volgende twee weken verwachten we weinig regen. De grondwaterstanden zakken dan waarschijnlijk weer naar normale waarden.

 4. Ons watersysteem laadt zich op!

  Het is niet meer droog. De eerste helft van juli was iets droger dan normaal. Half juli vielen er op verschillende plaatsen wat kleine buien. In de laatste week van juli regende het meer, tussen de 15 en 20 mm. Hierdoor komt er steeds meer water in ons gebied. De hoeveelheid water in de grond en in onze beken is normaal voor de tijd van het jaar. De regen zorgt niet voor problemen. We houden het water zoveel mogelijk vast. Waar het dat moet laten we het weg stromen. De komende twee weken verwachten we nog 50-60 mm regen. Deze regen valt vooral in de eerste week van augustus.

 5. Het is droger dan gemiddeld, maar niet extreem droog

  De afgelopen weken regende het af en toe, vaak met onweer. Dit is vooral goed voor de bovenste laag van de grond. Maar het is nog steeds droger dan normaal. De komende twee weken verwachten we wat regen. Er is elke dag kans op een kleine regenbui. Toch zal het neerslagtekort iets hoger worden. De hoeveelheid water in de grond en in onze beken gaat verder naar beneden. Dit zal de komende tijd vaker voorkomen. Kleinere beken hebben kunnen helemaal opdrogen. Samengevat, het is iets droger dan normaal voor de tijd van het jaar. We verwachten geen grote problemen.

 6. Spring niet van bruggen

  Winkelwagen op de bodem onder water.

  Spring niet van bruggen, stuwen en hekken. Je ziet niet wat er op de bodem ligt!

 7. Zwem veilig

  Het wordt warm dit weekend! Ga jij zwemmen? Bekijk waar je veilig kan zwemmen. Of bekijk de tips over zwemmen in natuurwater. Kijk uit voor blauwalg!

 8. Bij ons weinig problemen door zomerstorm

  De zomerstorm van gisteren zorgde bij ons gelukkig niet voor problemen. Er viel gisteren 5-20 millimeter regen in ons gebied. Deze regen zorgt weer voor wat water voor planten en gewassen. Dat is hard nodig want de komende dagen wordt het heel warm! Er zit nog steeds minder water in onze beken en sloten dan normaal.

 9. Af en toe regen is fijn, maar lost droogte niet op

  Gisteren heeft het in een groot deel van ons gebied geregend. Je werd er flink nat van, maar het was niet heel veel. De bovenste laag van de bodem is droger dan normaal. Ook onze beken voeren minder water af dan normaal. Het grondwater is dankzij de regen van vorige week weer op peil. We verwachten dat deze weer gaan dalen.

 10. Regen was goed voor grondwater

  De regen van vorige week heeft nergens voor problemen gezorgd. Dat komt omdat het in de de periode ervoor zo droog was.  De bovenste laag van de bodem is nu weer vochtig genoeg. Dat is de laag waar veel planten hun wortels in hebben. Het grondwater is wat gestegen. Het grondwater is nu normaal voor deze tijd van het jaar. De meeste beken en sloten stromen op dit moment minder hard dan normaal. 

 11. Langs de IJssel viel ongeveer 20mm regen. Net over de grens in Duitsland viel rond de 65mm regen.

  Er waren grote verschillen in de hoeveelheid regen in ons gebied. Op het kaartje zie je ons beheergebied en een stuk van Duitsland. De regen die in dit deel van Duitsland valt stroomt naar onze beken en rivieren.

 12. Lokaal veel regen gevallen

  Lokaal is er gisteravond veel regen gevallen. De verschillen zijn groot. Langs de IJssel viel ongeveer 20 mm regen. En net over de grens in Duitsland viel 65 mm. Dat betekent dat daar op elke vierkante meter 65 liter water viel. Voor zover wij weten zorgde de regen niet voor problemen. 

 13. Lokaal mogelijk wateroverlast

  Het regent gestaag door. Er is op veel plaatsen al veel regen gevallen. Hierdoor kan lokaal wateroverlast ontstaan. Op sommige lagere plekken kan de straat blank komen te staan. We houden de situatie in de gaten. 

 14. Regen meer dan welkom

  Het regent in ons beheergebied. Als het niet te hard regent kan het water mooi in de bodem zakken. We zullen even wat meer water in beken en sloten zien. De regen is meer dan welkom, maar zal de droogte niet oplossen. 

 15. Vanaf morgen verboden om water uit beken en sloten te halen

  Vanaf morgen (vrijdag 23 juni 2023) is het verboden in om water op te pompen uit beken, rivieren, vijvers en sloten. Dit verbod geldt in ons hele beheergebied. Door het warme weer en de aanhoudende droogte dalen de waterstanden snel. Met het verbod willen we problemen met de waterkwaliteit en de volksgezondheid zoveel mogelijk voorkomen. Het verbod gaat in om 12 uur ‘s middags en geldt voor iedereen in het werkgebied van het waterschap. Lees het hele nieuwsbericht.

 16. Liveblog geopend

  Welkom bij ons liveblog droogte. We houden je hier op de hoogte van de situatie op dit moment. Ben je op zoek naar actuele cijfers en data? Kijk dan op het dashboard weer en water.