Kijk live welke vissen er nu door de vispassage in Doesburg zwemmen! Vissen trekken het hele jaar. Maar vanaf half april komt de vistrek echt op gang. Dan heb je de meeste kans om vissen te zien.
Heb jij deze vissen al gespot?
Heb jij een van de vissen hieronder al voorbij zien zwemmen?
Rivierprik
De Rivierprik lijkt op een Paling. Je herkent een rivierprik aan zijn bijzondere zuig bek. Daarmee zuigt hij zich vast aan andere vissen.
De Rivierprik komt uit de Noordzee. Hij zwemt vanuit de IJssel naar de Oude IJssel. We weten nog niet zo goed waar hij daarna heen zwemt. Dat onderzoeken we in het onderzoek Swimway Oude IJssel.

Winde
De winde lijkt op een grote blankvoorn, maar is groter. Hij is maximaal 70 cm lang. De winde zwemt vanuit groter water naar kleinere, stromende beken en rivieren. Daar legt zij haar eitjes. Een winde zwemt een paar kilometer tot meer dan 100km.

Blankvoorn
De Blankvoorn komt het meeste voor in Nederland. Deze vissen leven bijna overal, van een stromende beek tot een stilstaande vijver. De Blankvoorn legt haar eitjes het liefst in rustiger water met waterplanten. Daarom zwemt de soort eind maart-begin mei massaal de Oude IJssel op. Soms kunnen ze niet wachten. Dan leggen ze hun eitjes al al in de vispassage, voor het raam.

Paling
De Paling zwemt het verst van alle vissen. De Paling wordt geboren in de Sargasso zee bij Mexico. Met de golfstroom drijven ze ruim 6000km richting Europa. Daar zwemmen ze naar allerlei soorten zoet water, van rivier tot sloot. Na ongeveer 15 jaar zwemt de Paling weer terug naar de Sargasso zee. Daar leggen de vrouwtjes weer eitjes.

Brasem
De Brasem komt veel in Nederland voor. Ook deze vis zwemt in april-mei naar rustiger water. Daar leggen de vrouwtjes hun eitjes. In de vispassage zie best vaak een brasem. Je kunt hem herkennen aan de hoge platte vorm. Brasem is niet zo handig in de stroming als Blankvoorn en Winde. Daarom maken Brasems soms eerst wat pirouettes voordat ze het volgende trapje nemen.

Visdeurbel
In Utrecht hebben ze een visdeurbel. Tijdens de vistrek maakt Mark van Heukelum van Dutch Wall Fish elke week een journaal. Hierin vertelt hij over de vissen die langs komen. Vanaf dit jaar kijkt hij ook mee met livestreams in de rest van Nederland. Ook onze vispassage in Doesburg komt aan bod.
Vissen en vispassages zijn belangrijk
Vissen zijn belangrijk voor onze rivieren, beken en sloten. Vissen zijn gevoelig voor veranderingen in hun leefgebied. Leven er veel verschillende soorten en gezonde aantallen vissen in een water? Dan betekent dit meestal dat het water gezond is. Vissen dragen ook bij aan de biodiversiteit in ons gebied. In onze wateren zitten veel stuwen, sluizen en gemalen. Deze bouwwerken maken het voor vissen moeilijk om door onze wateren te trekken. Dankzij vispassages kunnen vissen deze hindernissen toch nemen. Hun leefgebied wordt dan groter. Daardoor blijven er genoeg vissen in onze wateren én komen bijzondere soorten weer terug.