Elke vier jaar mag je stemmen voor het algemeen bestuur van het waterschap. Dan vertellen de partijen volop wat ze belangrijk vinden. Maar wat besluit een algemeen bestuur nou eigenlijk? We zetten regelmatig een besluit in de schijnwerpers. Ons bestuur besloot op 11 maart 2025 dat zij geld beschikbaar stellen voor vervangen van trekkers en machines.
Wat heeft het bestuur besloten?
Het algemeen bestuur heeft 2,25 miljoen euro ter beschikking gesteld voor de vervanging van trekkers en machines in 2025 en 2026.
Waarom vervangen we trekkers en machines?
Wij onderhouden ruim 3500 km sloten en beken en ruim 500 km dijken. Dat doen wij met zo weinig mogelijk materieel. Zo proberen we de kosten zo laag mogelijk te houden. Onze trekkers en machines draaien dus volop. Het is dan belangrijk dat dit materieel veilig, goed en betrouwbaar is. Vervangen we materieel? Dan kijken wij natuurlijk goed naar de kosten. Én we letten op duurzaamheid. Lees hieronder een paar voorbeelden.
Hoe werken we zo duurzaam mogelijk?
Ook tweede-hands trekkers en machines
Niet alle trekkers kopen we nieuw. We kiezen ook steeds vaker voor tweede-hands. Deze trekkers gebruiken we vooral voor transport. Bijvoorbeeld het vervoeren van grond, materieel of het afvoeren van maaisel. Ongeveer 20% van onze trekkers is tweede-hands.
Repareren en aanpassen in plaats van nieuw kopen
Beschadigde machines repareren we steeds vaker. Of we passen verouderde machines aan. Dat noemen we reviseren. Zo kunnen ze nog een tweede ronde mee. Dat doen we vooral bij machines die je aan een trekker koppelt. Dat kan natuurlijk alleen als de machine technisch nog in goede staat is.
Duurzamere brandstoffen
We gebruiken in al onze trekkers en kranen biobrandstof. We volgen ook de ontwikkelingen voor motoren die draaien op waterstof, ethanol, methanol en biogas. Deze ontwikkelingen gaan voor landbouwmachines helaas niet zo snel.
Elektrische machines
We onderzoeken of we elektrische smalspoortrekkers en -kranen kunnen gebruiken. Binnenkort testen we een elektrische smalspoortrekker. Elektrische smalspoorkranen zijn op dit moment helaas nog te duur.
Maaien met oog voor natuur
We ontwikkelen zelf ook aanpassingen aan machines. We werken bijvoorbeeld aan een nieuwe maaitechniek. Deze kan het maaien met een klepelmaaier misschien vervangen.
Afgeschreven trekkers en machines te koop op de veiling
Onze afgeschreven trekkers en machines krijgen weer een tweede (of derde) kans. Je kan deze kopen op de veiling. Zo heeft iedereen een gelijke kans om zo’n machine te kopen. Én wij krijgen zo nog een bedrag terug voor de machines. Houdt hiervoor www.onlineveilingmeesters.nl in de gaten.