Wil je helpen met het verbeteren van onze website? 

Lees verder
26 januari 2024

Nog betere samenwerking met Duitse waterbeheerders

Vandaag heeft Hein Pieper de deelname aan het Grensoverschrijdend Platform voor Regionaal Waterbeheer (GPRW) verlengd. Dat deed hij voor vier jaar. De samenwerking tussen Nederlanse en Duitse partners wordt nog beter. De partners werken niet alleen samenwerken in de aanpak van hoogwater, maar ook bij droogte. Er sluiten ook nieuwe organisaties aan. De ondertekening was in Winterswijk, vlakbij de Duits-Nederlandse grens.

Bekende en nieuwe organisaties

In Nederland doet ook ook Waterschap Vechtstromen mee. In duitsland hebben de Kreisen Borken, Steinfurt en Grafschaft Bentheim de overeenkomst met vier jaar verlengd. De Bezirkregierung Münster en Landkreis Emsland doen voor het eerst mee aan het GPRW.

Aanpassen aan een ander klimaat

De reden voor de samenwerking was de wateroverlast in 2010. Tijdens het hoogwater bleek dat de contacten over de grens beperkt waren. Tijdens een (dreigende) watercrisis is het belangrijk om elkaar te snel vinden. En het is belangrijk om elkaar goed te informeren en krachten te bundelen. Nu gaat het platform over meer dan hoogwater en crisisbeheersing. Ook het aanpassen aan een ander klimaat staat op de agenda. Dat noemen we klimaatadaptatie.  Dit is ook een thema waarin we samenwerken met onze Duitse partners. Op dit moment bereiden we een INTERREG-project voor. In dat project pakken we de droogte aan.

Dijkgraaf Hein Pieper tekent de verlenging van de GPRW samenwerking

Dijkgraaf Hein Pieper tekent de verlenging van de GPRW samenwerking

Wat is het GPRW?

Het Grensoverschrijdend Platform voor Regionaal Waterbeheer (GPRW) is in 2011 opgericht. Het bestaat nu uit zeven partners. Het platform staat voor actieve grensoverschrijdende samenwerking in het waterbeheer. Het is in deze vorm uniek langs de Duits-Nederlandse grens. Lees meer over GPRW