09 november 2023

Nieuwe tarieven belasting 2024

De waterschapsbelasting gaat in 2024 omhoog met 4,2%. Dat geldt voor iedereen in ons werkgebied. Deze verhoging is nodig want we staan voor steeds grotere uitdagingen. We moeten meer investeren om het gebied leefbaar te houden voor volgende generaties.

We hebben steeds vaker te maken met heel droge, maar ook met heel natte periodes. We moeten ons goed hierop voorbereiden. We houden de dijken sterk en we maken het rioolwater schoon.  We passen beken en oevers aan. Zo kunnen ze beter tegen extreme regenbuien en droogte. Verder blijven de prijzen voor materialen, energie en grondstoffen stijgen. Dit zorgt voor extra kosten.

Lagere tarieven dan de rest van Nederland

Bij alle waterschappen in Nederland stijgen de tarieven volgend jaar. Inwoners in ons gebied betalen nog steeds een van de lagere tarieven in Nederland. De tarieven stijgen bij ons minder dan het landelijk gemiddelde. Hoeveel je precies betaalt hangt af van verschillende dingen. Iemand met een koophuis betaalt meer belasting dan iemand met een huurhuis. En je betaalt ook meer belasting als je veel grond hebt. Voor iedereen gelden nieuwe tarieven, voor inwoners, bedrijven, agrariërs, gemeenten, bos- en natuureigenaren.

 

Voorbeelden van hoeveel je betaalt

In 2024 betaalt iedereen 4,2% extra. We hebben voor een aantal situaties uitgerekend hoeveel je betaalt.

 

  • Een alleenstaande in een huurhuis betaalt € 148,67 per jaar. Dat is € 6 meer dan dit jaar.
  • Een gezin in een huurhuis betaalt € 279,47 per jaar. Dat is € 11,28 meer dan dit jaar. 
  • Een gezin met een koophuis met een waarde van € 300.000 betaalt € 384,77  per jaar. Dat is € 15,48 meer dan dit jaar.

Wij betalen ook een deel van de kosten

Ons algemeen bestuur kiest ervoor om niet alle kosten door te rekenen in de tarieven voor 2024. We leven in onzekere en dure tijden. Het bestuur wil de tarieven voor inwoners, bedrijven en anderen niet nog hoger maken. Daarom betalen we een deel van de kosten uit de reserves. Deze hebben we voor dit soort momenten opgebouwd. Ook kijken we kritisch naar ons werk. We willen ons werk zo efficiënt mogelijk en zo goedkoop mogelijk doen.

Meer informatie

Meer weten over het geld van Waterschap Rijn en IJssel? Kijk dan op: www.wrij.nl/hetgeldvanhetwaterschap.