22 februari 2024

Nog steeds overlast door hoog grondwater

Nog veel mensen hebben last van het hoge grondwater. Mensen hebben water in de kelder of kruipruimte en ook veel landbouwgronden zijn nog kletsnat. Dat is heel vervelend. Toch is er ook goed nieuws. We beginnen straks het groeiseizoen met een goed gevulde voorraad grondwater.

Het heeft veel geregend

Het regent al sinds juli vorig jaar meer dan normaal. Alleen in september 2023 en januari 2024  was de hoeveelheid regen ongeveer normaal. Al die regen komt terecht in onze beken en sloten en in de grond. Ook voor de komende weken verwachten we regelmatig regen. We zorgen dat onze rivieren, beken en sloten deze regen kunnen afvoeren zonder dat er wateroverlast ontstaat.

Grondwater nog steeds hoog

Door alle regen is het grondwater heel hoog. De bodem zit vol. Als het regent stijgt het grondwater snel. Is het weer een paar dagen droog dan daalt het grondwater weer wat.  Heb je last van water in je kruipruimte of kelder? Dan zie je daar waarschijnlijk ook meer water nadat het flink heeft geregend. Water in je kruipruimte is vervelend, maar is meestal niet erg. Lees hier meer over water in de kruipruimte of kelder. We kunnen het grondwater helaas niet laten zakken. Het is geen kraan waar je aan kan draaien. Het grondwater daalt weer dalen als het minder gaat regenen en als de verdamping weer toeneemt.

Water in de kruipruimte

Ook rivieren, beken en sloten reageren grillig

Dat komt ook doordat de bodem vol zit. Als het regent kan de bodem bijna geen water opnemen. Het regenwater spoelt dus snel naar rivieren, beken en sloten in de buurt. Hier stijgt dan het water. Als het een paar dagen droog is dalen de waterstanden en afvoeren weer. Ook de grote rivieren zoals de Rijn en de IJssel doen hier aan mee. Deze rivieren zijn veel groter. Dus het stijgen en dalen gaat hier veel langzamer. Maar ook hier volgt de ene piek de andere op. 

Water afvoeren

We voeren het water zo goed mogelijk af. Dat doen we met onze stuwen en gemalen. We houden op dit moment weinig water vast. Als we teveel water vasthouden zorgen we voor nog meer overlast. We kunnen onze bergingsgebieden nu niet inzetten om water op te slaan. Als er ineens heel veel regen valt hebben we deze nodig om water te parkeren.

Groeiseizoen staat voor de deur

We houden de situatie goed in de gaten. In april start het groeiseizoen weer. Dan gaan planten en gewassen weer groeien en de temperatuur stijgt. De vraag naar water neemt dan toe. Of het grondwater dan echt gaat dalen hangt af van de hoeveelheid regen die dan valt. Het is fijn dat we het groeiseizoen straks beginnen met een goed gevulde grondwatervoorraad. Maar nu is het voor veel mensen nog vervelend.