Uit de bestuursvergadering - Onderhoud waterkerende kunstwerken

Elke vier jaar mag je stemmen voor het algemeen bestuur van het waterschap. Dan vertellen de partijen volop wat ze belangrijk vinden. Maar wat besluit het algemeen bestuur nou eigenlijk? We zetten regelmatig een besluit in de schijnwerpers. Ons bestuur besloot op 19 december 2023 dat zij geld beschikbaar stellen voor groot onderhoud aan onze waterkerende kunstwerken.

Wat zijn waterkerende kunstwerken?

Behalve dijken hebben we ook veel bouwwerken in deze dijken die ons beschermen tegen hoogwater. Met betonnen coupures bijvoorbeeld maken we doorgangen in de dijk dicht met aluminium schotten als het water stijgt. Gemalen pompen het water uit beken en sloten als de waterstand in de rivieren hoog is. Via leidingen lozen we door de dijk water naar andere beken of rivieren of we voeren juist water aan bij droogte. Al deze bijzondere bouwwerken noemen we in vaktaal ‘waterkerende kunstwerken.

Wat heeft het algemeen bestuur besloten?

Het bestuur stelt 3 miljoen euro beschikbaar voor het groot onderhoud aan onze waterkerende kunstwerken. Dit bedrag is voor de eerste 7 kunstwerken. We mikken eerst op de meest dringende kunstwerken. Deze zitten in de belangrijkste dijken langs de grote rivieren. Hier zijn ook de duurdere aanpassingen nodig. Dit heeft te maken met strengere landelijke eisen.

Het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) betaalt een deel van de kosten. Dat is ongeveer 600.000 euro.

gemaal baakse beek ziet eruit als een wit huisje bij het water.

Gemaal Baakse Beek bij de IJssel bij Baak

Hoeveel kost dit?

3 miljoen

Geschatte kosten voor dit deel

2,4 miljoen

Geschatte kosten waterschap

0,6 miljoen

Geschatte kosten anderen

Waar let het bestuur op?

Het bestuur vindt het belangrijk dat we eerst de kunstwerken aanpakken die dat het hardst nodig hebben. Ook vinden zij het belangrijk dat we zoveel mogelijk gebruik maken van de beschikbare subsidies uit het HWBP. Het bestuur vraagt ook aandacht voor duurzaamheid. Denk hierbij aan het gebruiken van elektrisch materieel en het opnieuw gebruiken van materialen. 

Waarom is groot onderhoud nodig?

We hebben de kunstwerken op zich goed onderhouden, maar nu moeten we delen van de kunstwerken aanpassen of vervangen.

Veel van onze waterkerende kunstwerken zijn al op leeftijd. De meeste zijn namelijk gebouwd in de jaren 60 en 70.  Het is dus logisch dat groot onderhoud nodig is. Uit eerdere inspecties bleek dat de kunstwerken niet meer allemaal even betrouwbaar zijn.  Sommige voldoen ook niet aan de nieuwe strengere wettelijke normen.

 

Hoe gaat het verder na dit besluit?

In 2024 zoeken we een aannemer via een aanbesteding. Deze gaat het groot onderhoud uitvoeren aan de eerste zeven kunstwerken. Voor 2030 willen we ook al het groot-onderhoud aan de andere kunstwerken uitvoeren. Het bestuur beslist apart over het budget hiervoor.

 

Meer weten?

Wil jij weten waar het algemeen bestuur nog meer over besluit? Bekijk dat de vergaderstukken.

Naar de vergaderstukken