Brug over de berkel

De Spitholterbrug noemen we ook wel Spitholderbrug. De brug ligt net buiten Almen tussen Lochem en Zutphen. De brug zelf is niet oud, maar de plek heeft een rijke geschiedenis. 

oude foto van de spitholterbrug in 1918

Spitholterbrug in 1918

Handelsverkeer

Tot in de 18de eeuw kon het handelsverkeer alleen bij de Spitholterbrug de Berkel oversteken. Zo konden ze vanuit het Duitse Westfalen  naar Deventer. In de 80-jarige oorlog was de brug heel belangrijk. De brug werd toen gebruikt door de Staatse legers om de steden in de Achterhoek te bevrijden van de Spanjaarden.

Strijd om de brug

Deventer en Zutphen vochten ongeveer 300 jaar om de Spitholterbrug. Ze wilden allebei eigenaar zijn van de brug. De brug was belangrijk om het handelsverkeer met Duitsland veilig te stellen. In die tijd is de brug meerdere keren vernield.

Verschillende soorten bruggen

Vanaf 1712 tot 1918 was de Sptitholterbrug een klapbrug. Op 10 mei 1940 werd de brug door de Nederlandse weermacht opgeblazen. In de oorlog herstelde men de brug weer. In 1966 werd de krakkemikkige brug gesloopt. Er kwam een baileybrug voor in de plaats. Dat is een brug die nu ook nog gebruikt wordt in het leger. Hij was opgebouwd uit standaard stalen onderdelen. Snel en makkelijk te plaatsen. Pas in 1976 werd de brug gebouwd zoals die er nu is.

Spitholterbrug in 1960 zwart wit foto
Spitholterbrug in 1976 zwart-wit foto
Spitholterbrug in 2008

Klapbrug verplaatst

De klapbrug uit 1918 kun je nog zien. Hij zit nu bij stuw bij het landgoed De Velhorst, iets verderop. Het ophaalbruggetje op de Velhorst is het laatste bruggetje over de Berkel van vroeger. Helaas werkt het bruggetje niet meer als klapbrug. De brug is nu een belangrijk knooppunt in meerdere wandel- en fietsroutes.

De klapbrug uit 1918 op een nieuwe plek

De klapbrug uit 1918 op zijn nieuwe plek op landgoed Velhorst.