Varen

Wat is er mooier dan met boot, kano of sup de mooie wateren ontdekken. Op de meeste beken van Waterschap Rijn en IJssel mag je varen. 

Kanoën en roeien

Kanoën en roeien mag in principe op alle wateren in ons gebied. Houd wel rekening met de omgeving en de natuur. Stap alleen in of uit op plekken waar je de oever niet beschadigt. Let op bij bruggen, stuwen en sluizen. Op de veel gebruikte kanoroutes waarschuwen wij je met borden en/of gele ballenlijnen in de buurt van grote stuwen of sluizen. Houd altijd rekening met de stroming. Onze beken kunnen bij regen snel veranderen. Wat eerst een kabbelend beekje was kan in een paar uur tijd veranderen in een kolkende massa water. Neem geen risico's.

Kanovaren op de Oude IJssel

Motorboten

Alleen op de Oude IJssel en de Aastrang tot aan de Duits grens mag je varen met een motorboot. Je moet je wel aan de regels houden. De maximum snelheid voor motorboten is 9 km per uur. Ga je varen? Houd er dan rekening mee dat er erg grote schepen langs kunnen komen. Deze schepen kunnen niet snel uitwijken en kunnen hun schip vaak niet snel stilleggen. Blijf uit hun buurt en ga er vooral niet voor varen. De schipper kan je meestal niet (goed) zien. Bekijk ook de scheepvaartberichten en vaarweginformatie.

Alleen op de Aa-strang en de Oude IJssel mag je met een motorboot varen. Op de andere wateren mag dit niet.

Bediening bruggen en sluizen Oude IJssel

We bedienen de bruggen en sluizen in de Oude IJssel vanuit Doesburg. Wil je door een sluis of brug? Bekijk op welke tijden dit kan.

Tijden bedienen bruggen en sluizen