Veel gestelde vragen over hoogwater

Het is kletsnat in ons gebied. Het grondwater staat heel hoog voor de tijd van het jaar. Het is ook hoog water in de Rijn en de IJssel. Lees het antwoord op veel gestelde vragen. Ga naar ons live-blog voor het laatste nieuws.

Vragen over hoogwater in de Rijn en de IJssel

  • Kijken mag, maar houd rekening met onze dijken. Kom liever niet met auto. Kom je toch met de auto? Parkeer dan niet in de berm. De grond is heel zacht. Je zit snel vast. En je beschadigt de dijk of kade. Blokkeer geen wegen of uitgangen. Onze collega's moeten bij het water kunnen komen met materieel. Is een weg afgesloten? Rij dan om. Zo hou je het veilig voor jezelf en voor ons.

  • Wij controleren onze dijken en kades op de volgende dingen:

    - Schade en scheuren. Muskusratten of bevers kunnen gaten graven in de dijk. Maar ook honden graven soms in de dijk. Een klein gaatje wordt bij  hoogwater makkelijk een groot gat.

    - Boomstammen, takken en andere dingen in het water. Dit noemen wij drijfhout of drijfvuil. Drijfhout kan de dijk beschadigen. Het kan ook klem komen te zitten in roosters, kleppen en duikers.

    - De hoeveelheid kwelwater.

    - (Zandmeevoerende) wellen

  • Bij hoogwater staat het water tegen de dijk. Door de druk van al dat water komt er aan de andere kant van de dijk grondwater omhoog. Dat water noemen we kwelwater. Kwelwater is meestal niet erg. Op plekken waar het kwelwater voor overlast kan zorgen plaatsen we soms bij hoogwater een extra pomp.

  • Bij hoogwater staat het water tegen de dijk. Door de druk van al dat water komt er aan de andere kant van de dijk grondwater omhoog. Dat water noemen we kwel. De plek waar dit uit de grond komt is een wel.

    Soms komt er met het grondwater ook zand mee omhoog. Dat is een zandmeevoerende wel. Een zandmeevoerende wel kan steeds groter worden. Er ontstaan dan kanaaltjes of holtes onder of in de dijk. De dijk wordt hierdoor instabiel. Hoe erg een zandmeevoerende wel is hangt af van de grootte en de plek. Bekijk het filmpje van een zandmeevoerende wel op ons youtube kanaal.

Vragen over hoogwater in beken en sloten

  • Veel mensen hebben wateroverlast. Dat is heel vervelend. In de meeste gevallen moet je wateroverlast zelf oplossen. Is er brandgevaar? Dan bel je de brandweer. Is er sprake van een levensbedreigende situatie? Dan bel je 112.

  • Geef meldingen zoveel mogelijk door via het formulier op onze website. Bel ons alleen bij noodgevallen. Zo kunnen onze collega's zich vooral richten op de controles en maatregelen.

     

    Wij controleren meerdere keren per dag welke meldingen we meteen moeten oppakken. Is je melding niet dringend? Dan pakken wij deze na 2 januari 2024 weer op.

  • Nee, wij delen geen zandzakken uit. Je kan zakken (online) bestellen. Deze kan je zelf vullen met zand. Puinzakken zijn hiervoor geschikt. Deze zijn te koop via de bouwmarkt.

  • Wij kunnen hier helaas niks aan doen.

    Het grondwater staat al heel lang hoog. Dat komt omdat het al vanaf de zomer heel veel geregend heeft. Het grondwater stond aan het begin van herfst/winter net zo hoog als normaal aan het einde van de winter. Ook in oktober-december regende het meer dan normaal. Daardoor zijn de grondwaterstanden al een hele tijd heel hoog. Deze situatie is heel bijzonder. Het is dus niet gek dat er nu al langer water in je kruipruimte of kelder staat dan anders.

    Bekijk ook wat je moet doen als er water in je kruipruimte of kelder staat.

     

  • Grondwater in je kruipruimte meestal niet erg. Het water verdwijnt weer als het grondwater zakt. Staat het water in je kruipruimte te hoog? Pomp het water dan weg met bijvoorbeeld een dompelpomp. De bouwmarkt verkoopt dompelpompen.

     

    Staat er altijd water in de kruipruimte of heb je grondwater in je kelder? Dat hoort niet. Lees wat je dan moet doen.

  • Heb je schade door de extreme regenval of door overstroming? Maak foto's van de situatie. Maak ook foto's van de schade voordat je gaat opruimen. Meld de schade bij je verzekering. 

     

  • Nee, dat kunnen wij helaas niet. Wij voeren al het water zo snel mogelijk af. De grond is helemaal verzadigd. Wij kunnen daar op dit moment niks aan doen.

  • Kijken mag, maar houd rekening met onze dijken. Kom liever niet met auto. Kom je toch met de auto? Parkeer dan niet in de berm. De grond is heel zacht. Je zit snel vast. En je beschadigt de dijk of kade. Blokkeer geen wegen of uitgangen. Onze collega's moeten bij het water kunnen komen met materieel. Is een weg afgesloten? Rij dan om. Zo hou je het veilig voor jezelf en voor ons.