Waterschapsbelasting

Inwoners en bedrijven in Nederland betalen belasting aan het waterschap: waterschapsbelasting. Met deze inkomsten houden we onze dijken veilig en zorgen we dat het water schoon en gezond is. En dat er niet te veel en niet te weinig water is. Lees hier meer over de waterschapsbelasting.

Hoeveel moet ik betalen?

Jouw situatie bepaalt hoeveel belasting je moet betalen. Ieder jaar krijg je een brief van belastingkantoor GBLT. Zij regelen voor ons de waterschapsbelasting. In de brief staat hoeveel je moet betalen. De kosten (tarieven) die wij rekenen staan op de website van GBLT. Kun je de waterschapsbelasting niet betalen? In sommige gevallen hoef je niet of minder te betalen. Dit heet kwijtschelding. Kwijtschelding kun je aanvragen op de website van van GBLT. Hiervoor moet je inloggen met je DigID.

Waar betaal ik belasting voor?

De waterschapsbelasting bestaat uit twee verschillende delen: de zuiveringsheffing en de watersysteemheffing.

De zuiveringsheffing

Al het water dat je doorspoelt via het toilet of de gootsteen maken wij weer schoon. Ieder huishouden dat aangesloten is op het riool, betaalt een vast bedrag per jaar. Hoe groter je gezin, hoe meer zuiveringsheffing je betaalt.

De watersysteemheffing

Met dit geld houden we onze dijken veilig en zorgen we dat het water schoon en gezond is. En dat er niet te veel en niet te weinig water is. Hoeveel je moet betalen, hangt af van je persoonlijke situatie:

  • Inwoner

    Als inwoner betaal je een vast bedrag per woning. Dit bedrag betaalt iedereen.
  • Eigenaar van een woning

    Ben je eigenaar van een woning, dan telt de waarde van je woning. Hoe duurder je huis, hoe meer je betaalt. De gemeente bepaalt de waarde van je woning. Dat is de WOZ-waarde.
  • Eigenaar van grond of een natuurgebied

    Bezit je grond of ben je eigenaar van een natuurgebied? Dan kijken we naar de oppervlakte van de grond en het gebruik van een gebied.

Regel het online

Je kunt online je belastingen regelen. Op Mijn Loket van GBLT regel je allerlei belastingzaken. Zo kun je kwijtschelding aanvragen, een bezwaar maken of je rekeningnummer veranderen.

Meer weten?

Wil je meer weten over wat wij doen met de waterschapsbelasting? Bekijk dan de pagina 'Wat wij doen'.