Afkoppelen

Je wil de regenpijp aan je huis of schuur of het putje in je tuin loskoppelen van het riool. Lees op deze pagina welke regels er zijn.

Waarom afkoppelen

Schoon regenwater dat op straat of in je tuin valt stroomt vaak via een put weg naar het riool. Het gaat samen vies afvalwater naar de waterzuivering.  Hier wordt het 'schone' regenwater gezuiverd. Dat is zonde. We kunnen het regenwater goed gebruiken in droge perioden. Ook raken de rioolbuizen sneller overbelast door de hardere regenbuien. Via een nooduitgang komt er dan verdund rioolwater terecht in een beek of rivier. We kunnen het regenwater dus beter in de grond laten trekken of afvoeren naar een beek of sloot.

Verplicht voor nieuwe woningen

Bij nieuwe woningen is het verplicht om neerslag op eigen terrein op te vangen. Voor bestaande woningen is dit niet verplicht. Het is wel verstandig. Wil je weten wat je kan doen met het regenwater? Kijk dan voor tips op www.weetvanwater.

Meestal geen vergunning nodig

Als het regenwater schoon is heb je geen vergunning nodig voor afkoppelen. Let op dat er geen stoffen vanuit je dak of van je tegels mee stromen met het regenwater. Twijfel je hierover? Bel of mail ons dan. We helpen je graag!

Stel je vraag

Heb je een vraag over afkoppelen? Bel of mail ons. We helpen je graag!