Waterzuiveringen

Elke dag spoel je water door de wc of de gootsteen. Wij maken dat afvalwater weer schoon. Dat doen we met onze waterzuiveringen. In het afvalwater zitten nog veel waardevolle stoffen. Die stoffen halen we uit het water en we gebruiken ze opnieuw. In onze waterzuiveringen wekken we ook energie op. In ons gebied staan 13 waterzuiveringen.

Hoe maken wij afvalwater schoon?

De gemeente verzamelt het afvalwater van huizen en bedrijven in riolen. Dit komt terecht op afgesproken locaties, de rioolgemalen. Vanaf  hier pompen wij het afvalwater naar onze waterzuiveringen. Daar maken wij het schoon. 

We zeven eerst met roosters het grotere vuil uit het rioolwater. Daarna zuiveren we het water met bacteriën. Het zuiveren van rioolwater duurt ongeveer 3 dagen. Daarna is het water schoon genoeg om in een beek of sloot te laten stromen. Het is nog geen drinkwater. Daarvoor moet het water nog schoner worden gemaakt. Dat doen de drinkwaterbedrijven. In onze regio is dat Vitens.

We maken het rioolwater schoon in de waterzuivering.

Nieuwe technieken

We kunnen nog niet alle vervuilende stoffen uit het afvalwater halen. Er komen steeds meer nieuwe technieken. Deze gebruiken we om het water nog schoner maken. Dat is nodig, want de Europese regels voor schoon water zijn strenger geworden.

In de toekomst kunnen we bijvoorbeeld ook medicijnresten uit het water halen. Om dat mogelijk te maken, breiden we een aantal waterzuiveringen uit. We gaan aan de slag met de waterzuivering in Winterswijk, Ruurlo, Lichtenvoorde en Aalten.

Grondstoffen halen uit water

Ons afvalwater zit vol waardevolle stoffen. Deze stoffen halen we uit het afvalwater. We kunnen deze stoffen dan weer voor iets anders gebruiken. Of we verwerken ze tot nieuwe producten. Een voorbeeld hiervan is de stof Kaumera.

Energie opwekken

Om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan, moeten we groene energie gebruiken. Met onze waterzuiveringen kunnen we deze energie opwekken. Na het zuiveren hebben we slib over. In het slib zitten de resten van het rioolwater en bacteriën. Dat zetten we om in biogas. Ook plaatsen we windmolens en zonnepanelen bij de waterzuiveringen. Met al die groene energie laten we onze waterzuiveringen werken. Vanaf 2025 wekken we al onze energie zelf op. We leveren ook groene energie aan inwoners en bedrijven, zoals de papierfabriek Doetinchem.

Jij kan helpen

Help ons  om ons werk makkelijker maken. Spoel niks door dat niet in het riool hoort. Want wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit. Op www.weetvanwater.nl lees je tips over wat je wel en niet moet doen.

Lees tips voor schoon water

Breng resten verf naar de milieu straat in jouw gemeente.