De droogte op dit moment

Het is niet droog op dit moment. Onze regio is gevoelig voor droogte. Daarom we water zo lang mogelijk vast in ons gebied. Dat doen we het hele jaar. Dus ook in de herfst en in de winter. 

Maatregelen helpen, maar voorkomen droogte niet

We hebben de afgelopen jaren maatregelen genomen tegen droogte. We laten zoveel mogelijk water de grond in trekken. Dat doen we heel lokaal maar ook in wat grotere gebieden. Alle maatregelen samen helpen, maar kunnen droogte nooit helemaal voorkomen. Er is veel meer nodig om het gebied klaar te maken voor het klimaat van de toekomst. Dat kunnen we niet alleen, dat doen we samen met inwoners, grondeigenaren, bedrijven en andere overheden. Bekijk wat wij doen tegen droogte.

Droogte in cijfers en grafieken

Ben je op zoek naar actuele cijfers, kaarten en grafieken? Kijk dan op het dashboard weer en water voor de laatste informatie.

Naar het dashboard Externe link

Wat kan je zelf doen?

Je kunt zelf zorgen dat je in jouw omgeving minder last hebt van droogte. Wees zuinig met water. En vervang de tegels in je tuin door planten. Dat is nog koeler ook! Wil je nog meer tips? Kijk dan op www.weetvanwater.nl

Bekijk meer tips Externe link
Kruiwagen met tuinplanten en logo weet van water

Veel gestelde vragen over droogte

  • Met droogte bedoelen we dat het een lange tijd niet regent. Het is normaal dat het in de zomer droger is dan in de winter. Ons waterschap is extra alert als beken niet meer stromen. Of als er problemen zijn met de waterkwaliteit.

  • Het neerslagtekort is een maat voor de droogte. Dit is het verschil tussen de hoeveelheid regen en verdamping door planten en gewassen. In de zomer hebben we meestal een neerslagtekort. In de winter  een neerslagoverschot. 

  • Ja dat mag. Het maakt niet uit of je overdag of 's nachts sproeit. Er verdampt er in de brandende zon maar een heel klein beetje sproeiwater. Dat komt doordat de temperatuur van het sproeiwater in de zon kouder is dan de temperatuur van de lucht. Het maakt voor het sproeien wel uit hoe hard het waait. Bij hardere wind kun je beter niet sproeien. Dit is onderzocht in Nederland (KNMI en WUR) en Frankrijk.

  • Je mag vanaf 16 augustus 2023 wel weer water halen uit de beken, rivieren en sloten in de Achterhoek en de Liemers. Ook grondwater oppompen is toegestaan. Je moet je natuurlijk wel aan de normale regels houden. De regels vind je bij direct regelen.