Elke druppel de grond in

Het klimaat verandert. We krijgen steeds extremer weer. Harde buien en langere perioden van droogte volgen elkaar steeds sneller op. Voor veel ondernemers en de natuur wordt de situatie steeds dringender. Daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk water de grond in te krijgen. Elke druppel telt!

Meld je aan

Wij houden het water zo lang mogelijk in onze beken en sloten. Dat doen we met stuwen. Het is belangrijk dat we ook water vasthouden in de bodem. Nog voordat het in onze beken en sloten terecht komt. Dit kan op verschillende manieren. We hebben jouw hulp als agrariër, natuurbeheerder, grondeigenaar en/of pachter ook nodig. Hieronder lees je op welke manieren je kan helpen. Meld je vandaag nog aan, zodat bij jou ook zoveel mogelijk water de grond in gaat.

Duikerafsluiter

Sluit een of meerdere duikers op jouw terrein af. Vraag een duikerafsluiter aan bij ons. De afsluiter is makkelijk te plaatsen en weer weg te halen. 

Duikerafsluiters

Droogtestuw

We leggen een tijdelijke stuw aan in een kleine sloot. We houden water tegen, maar als het hard regent kan het water wel over de stuw wegstromen. Zo beheren we het waterpeil flexibel en is het goed te sturen. We kunnen goed rekening houden met de omstandigheden in het gebied en de seizoenen.

Droogte stuw

Vloeiweiden

We pompen water vanuit een beek of sloot op een stuk grond. Het water kan hier rustig in de grond zakken. Het vochtgehalte in de bodem verbetert en het water stroomt niet weg. Vloeiweiden kunnen alleen zolang de beek of sloot nog stroomt. Help ons om de komende jaren meer kennis op te doen en deze kennis te delen met anderen. 

 

Ondieper maken of dempen sloot

We maken een sloot ondieper of gooien hem helemaal dicht. Een ondiepe sloot zuigt minder water uit de grond ernaast. En dat betekent dat het water veel beter op die gronden blijft. Dit kan een goede maatregel zijn in een hellend gebied.

Bekijk ook het item van Omroep Gelderland

Ondieper maken sloot

Kansrijke gebieden

Op de ene plek heeft water vasthouden meer zin dan op de andere plek. Elke plek en elke situatie is anders. We hebben gekeken in welke gebieden het nemen van maatregelen het meest effectief is. Dit hebben we in een kaart gezet. Bekijk de kaart hieronder.

Kaart met zoekgebieden voor droogte maatregelen

Wit: Minder geschikte gebieden
Groen: Natuurgebieden
Geel: Landbouwgronden waar maatregelen veel effect kunnen hebben.
Bruin: Overige gronden waar water goed in de grond kan trekken.

Stel je vraag of meld je aan

Heb je een vraag? Of wil je je aanmelden voor een afsluiter of stuw? Laat het weten aan Daniel Nieuwenhuis. Hij denkt graag mee over de mogelijkheden. Ook kan hij vertellen of je een vergunning nodig hebt.

Bellen06 53 56 96 05 06 53 56 96 05 Stuur e-mail
Daniel vertelt over programma elke druppel de grond in